Marc Van Ranst voorstander van korte lockdown: "Zal uiteindelijk minder frustratie opleveren"

Marc Van Ranst voorstander van korte lockdown: "Zal uiteindelijk minder frustratie opleveren"

Woensdag verklaarde Emmanuel André in het RTBF-middagjournaal dat de situatie in ons land zo ernstig is dat we niet anders kunnen dan in lockdown te gaan. “Vandaag moeten we durven spreken over een lockdown of een nieuwe lockdown. Dat is de enige optie die we nog hebben. We moeten ons niet meer afvragen wat we moeten sluiten, we moeten ons vandaag afvragen wat we nog open laten”, klonk het.

Lockdown van een maand

Ook viroloog Marc Van Ranst lijkt nu dezelfde mening toegedaan te zijn, al benadrukt hij dat een eventuele nieuwe lockdown niet te lang mag duren. Hij spreekt over een maand. “Een korte strenge lockdown vermijdt een veel langere semi-lockdownperiode die uiteindelijk iedereen gaat uitputten en frustreren en zowel een grotere gezondheidskost als een grotere socio-economische kost gaat hebben”, schrijft hij op Twitter.

Wachten op effect van verstrengde maatregelen

Eerder doelde ook epidemioloog Pierre Van Damme op een lockdown in ons land. “We zien in het buitenland landen die in een betere situatie zitten, wel in lockdown gaan”, vertelde hij aan Het Laatste Nieuws.

Viroloog Steven Van Gucht vindt dat er over een lockdown gepraat moet worden, maar wacht het effect van de verstrengde maatregelen liever nog even af. “We zitten nu in een heel zenuwslopende fase. Er zijn een aantal strenge maatregelen uitgevaardigd, maar het effect daarvan zullen we pas tegen het einde van de maand kunnen opmeten”, klonk het gisteren in ‘De Wereld Vandaag' op Radio 1.

Feit: een korte strenge lockdown vermijdt een veel langere semi-lockdownperiode die uiteindelijk iedereen gaat uitputten en frustreren en zowel een grotere gezondheidskost als een grotere socio-economische kost gaat hebben.

— Marc Van Ranst (@vanranstmarc) October 22, 2020