#FreeBritney: fans willen Britney Spears bevrijden uit klauwen vader, noodkreet op Instagram

#FreeBritney: fans willen Britney Spears bevrijden uit klauwen vader, noodkreet op Instagram

"Wat is er aan de hand met Britney Spears?" is een vraag die velen zich al verschillende jaren stellen. Na haar befaamde breakdown in 2007, waarbij ze plots haar hoofd kaal schoor en een auto sloopte met een paraplu, ging de zangeres van psychiatrische episode naar episode. Fans waarschuwen nu dat haar situatie wel eens benarder zou kunnen zijn dan ze er op het eerste zicht uitziet, en daar is Britney zelf vooral slachtoffer van plaats van schuldige in. Met de #FreeBritney-beweging willen ze de artieste bevrijden.

Conservatorschap

Sinds 2008, niet lang na haar instorting, staat de '... Baby One More Time'-zangeres namelijk onder zogeheten conservatorschap van haar vader, Jamie Spears, en een rechter. Dat is een soort voogdij over een meerderjarige: vader Spears is wettelijk bevoegd om zowel beslissingen over haar professionele als persoonlijke leven te maken. De directe controle over haar leven gebeurt via een aangestelde bewindvoerder. Recent werd beslist dat het conservatorschap verlengd zal worden, omdat de intussen 38-jarige vrouw zogenaamd nog steeds niet mentaal gezond genoeg is om haar eigen beslissingen te kunnen maken.

?#BritneySpears is under a corrupt conservatorship and ...

- Her father controls her food, her medicine

- Her father controls her finances

- Her father controls who enters her life

- She can't vote

- She cannot have children

- She cannot have custody of her children#FreeBritney pic.twitter.com/iBcO8BLfXH

— ? veroCARP & ferCAI (@LaStonaElStone) July 6, 2020

"Normaal wordt conservatorschap enkel gebruikt bij mensen die ERNSTIG mentaal ziek zijn, of mensen die in een coma liggen", klinkt het bij de petitie die werd opgestart om Britney van een eigen advocaat te kunnen voorzien - intussen al bijna 200.000 keer ondertekend. Onder het conservatorschap mag volgens de initiatiefnemers zelfs dat niet, waardoor ze geen enkele legale mogelijkheid heeft om uit haar situatie te ontsnappen. Dit gaat echter wel in tegen het feit dat ze haar vader al meermaals voor de rechtbank probeerde te slepen.

Ook haar stemrecht en het hoederecht over haar twee kinderen zijn haar ontnomen. De bewindvoerder beslist welke medicatie The Princess of Pop moet nemen, en haar psychiatrische opname van vorig jaar zou volgens critici ook onder dwang zijn geweest.

Cash cow

In praktijk heeft Britneys vader dus de volledige macht over haar leven, en tevens over haar financiën. Verschillende mensen beweren dan ook dat La Spears, die nog steeds tourt en bij musicals en films betrokken is, als melkkoe wordt gebruikt om de spaarpot van vaderlief te spijzen. Intussen moet de zangeres het zelf stellen met zakgeld van 2.500 dollar per week. Vandaag raakte bekend dat moeder Lynne Spears, die eerder een bezwarend boek over haar ex-man schreef, naar de rechtbank trekt om mede financiële zeggenschap te krijgen over haar dochters fortuin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Britney Spears (@britneyspears) on

De #FreeBritney-beweging gaat al even mee en krijgt veel steun van mensen die vinden dat ze als vrouw oneerlijk behandeld wordt. Door de verlenging van het conservatorschap van haar vader en enkele verdachte Instagram-posts van Britney zelf krijgt de beweging echter weer momentum. Begin deze maand gaven fans de zangeres bijvoorbeeld de boodschap mee dat ze in haar volgende bericht iets geel moest dragen als ze hulp nodig had. En wat droeg Britney bitch in haar volgende post? Jawel: een geel topje.

Ook andere posts, zoals eentje waarin ze uitgelopen mascara draagt, zouden een subtiele boodschap kunnen zijn dat het niet goed met haar gaat. Explicieter communiceren kan immers niet, want haar vader en diens advocaat beheren ook haar online accounts. Dat zou ook verklaren waarom de zangeres dit weekend zelf reageerde op de geruchten door te zeggen dat ze zich zo gedraagt "omdat dat is hoe ze echt is".

Stem niet haar natuurlijke

En dan is er nog iets. Het populaire Instagram-account Diet Prada, dat zich vooral bezighoudt met het ontmaskeren van copycats, beweert middenin de controverse dat we op Britneys albums niet haar echte stem horen. Haar natuurlijke zangstem zou lager zijn, een beetje zoals die van Christina Aguilera, wier debuutalbum ongeveer rond dezelfde tijd als '...Baby One More Time' uitkwam. Het nasale kinderstemmetje dat Britney kreeg aangemeten zou dus een strategische zet zijn geweest om niet in elkaars vaarwater te komen.

Op oude YouTube-filmpjes is inderdaad te horen dat Britneys stem een stuk lager klinkt. Volgens Diet Prada is dat ook de reden waarom ze nagenoeg altijd playbackt. Een akoestisch album waarop ze haar echte stem gebruikt, zou daarom tevens al veertien jaar op het schap liggen. Diet Prada komt naar eigen zeggen nu met de onthullingen om #FreeBritney te steunen. "Het leven van een succesvolle jonge vrouw wordt geruïneerd door enkele mannen van middelbare leeftijd", klinkt het.