Zoveel bescherming biedt het Pfizer-vaccin nog na zes maanden

Zoveel bescherming biedt het Pfizer-vaccin nog na zes maanden
AFP / J. Torres

Het vaccin werkt het beste in de eerste twee maanden na de tweede en laatste prik. Daarna vermindert de bescherming langzaamaan: na zes maanden is het nog 84 procent effectief. De wetenschappers schrijven dat het vaccin ondanks de afname in effectiviteit na zes maanden nog steeds veilig is en een besmetting met Covid-19 erg goed kan voorkomen. Het middel beschermt voor 97 procent tegen ernstig ziekteverloop, staat in het onderzoek. Dat laatste is het belangrijkste, want eerder bleek al dat een besmetting bij volledig gevaccineerden niet uitgesloten is.

Volgens Pfizer is het waarschijnlijk dat volledig gevaccineerden binnen twaalf maanden een derde prik moeten krijgen, zodat ze goed beschermd blijven. Ook met de andere coronavaccins wordt rekening gehouden met een eventuele herhaalprik.

De internationale studie heeft wel nog geen zogeheten peer review gekregen, wat betekent dat de resultaten nog niet zijn beoordeeld door andere, onafhankelijke wetenschappers en nog voorlopig zijn. Bij de totstandkoming van het onderzoek waren 32 onderzoekers van zeventien partijen betrokken, waaronder universiteiten, ziekenhuizen, onderzoekscentra, Pfizer en BioNTech.