Komen er nog strengere maatregelen of zelfs lockdown? Marc Van Ranst geeft zijn eerlijke mening.

Viroloog Marc Van Ranst vermoedt dat er binnenkort nog strengere maatregelen genomen worden. Volgens hem was het bij het vorige Overlegcomité politiek nog niet haalbaar om door te duwen. Zelfs een lockdown is volgens hem niet onrealistisch.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Vorige week woensdag besloot het Overlegcomité om terug te verstrengen om de onrustwekkende cijfers een halt toe te roepen. Heel streng waren die maatregelen niet, wat verschillende ziekenhuizen, die de druk amper nog aankunnen, betreuren.

Nieuw Overlegcomité

Het is nu wachten of die verstrengingen een effect gaan hebben op de coronacijfers. Marc Van Ranst vermoedt echter dat er binnenkort sowieso nog een Overlegcomité volgt waarin nog strengere maatregelen aangekondigd worden. «Wanneer je kijkt naar hoe maatregelen vorig jaar zijn genomen, dan is dat nooit in één keer. Dat is politiek dan ook het verst haalbare op dat moment. Dan zegt men dat we binnen een maand opnieuw bijeen gaan komen, maar dat is dan natuurlijk binnen twee weken. En dan vervroegt men dat nog een paar keer en dan neemt men weer een stukje meer maatregelen. En zo kom je uiteindelijk dan bij strengere maatregelen», vertelt hij aan RTV.

Gezamenlijke beslissing

Blijft de vraag waarom ze dat niet in één keer kunnen doen? «Dat vragen wij ons ook af. Maar wanneer het politiek niet haalbaar is... Dit is niet één minister of één partij die zijn mening kan doordrukken. Je moet heel de boel meekrijgen en dat is natuurlijk ingewikkeld in ons land. Dat gaat niet in één keer», klinkt het.

Lockdown

Als we het over nog strengere maatregelen hebben, denken we al snel aan een lockdown. Marc Van Ranst voelt dat het draagvlak daarvoor steeds groter wordt. «Dat zou makkelijk zijn om te zeggen. Men onderschat het draagvlak daarvoor. Wanneer je mensen hoort, dan voel je dat draagvlak groeien. Dat is wat de politiek natuurlijk nodig heeft om dan uiteindelijk die moeilijke, kostelijke beslissing te nemen. Wat gaat dat beïnvloeden? Ook wat andere landen doen. Oostenrijk doet het al, Duitsland is er nu over aan het nadenken, en dan is dat een soort van sneeuwbaleffect», besluit hij.