Klanten duurzame activiteiten laten uitbouwen

BNP Paribas Fortis

De eerste groene lening voor een bedrijf kende BNP Paribas Fortis eind 2017 toe aan Aquafin, de Vlaamse rioolwaterzuiveraar. Met dat soort lening versterkt de grootste bank van het land haar impact op het milieu. 

Tot nu toe voerde Aquafin voor 3,7 miljard EUR aan projecten uit om te voldoen aan de Europese en Vlaamse milieuwetgeving. “Dat deed in Vlaanderen het aantal inwoners die hun rioolwater laten zuiveren, stijgen van 30% naar 83%”, benadruket Johan Maes, financieel directeur van Aquafin. “Op dit ogenblik hebben we voor 1,4 miljard EUR aan nieuwe projecten in onze opdrachtenportefeuille, en we vinden het dan ook belangrijk dat een bank de nodige expertise heeft en die inspanningen naar waarde schat.”

Lees ook: Een groene lening voor duurzamer water

“Als grootste bank van het land, behorend tot een mondiale groep is onze verantwoordelijkheid enorm”, vindt Didier Beauvois, bij BNP Paribas Fortis verantwoordelijk voor Corporate Banking . “Onze bank speelt een rol van formaat in de Belgische economie. Op 100 miljard kredieten die we vorig jaar toekenden, voldoet ongeveer 10 miljard aan de duurzaamheidscriteria opgelegd door de VN. Dat is veel, maar we willen nog beter doen.”

“Met deze duurzame lening aan Aquafin willen we onze klanten helpen om hun activiteiten op een duurzame manier uit te bouwen. We zijn ervan overtuigd dat bedrijven en organisaties die duurzame ontwikkeling niet in hun werkingsmodel opnemen, zichzelf op termijn buiten de markt zullen plaatsen. Precies daarom willen we bedrijven zoals Aquafin helpen om hun groene ambities waar te maken.”

Lees ook: De verantwoordelijkheid van een grote bank