De verantwoordelijkheid van een grote bank

BNP Paribas Fortis

BNP Paribas Fortis, de grootste bank van België, heeft de menselijke, technologische en financiële middelen om de 17 duurzame ontwikkelingsobjectieven van de VN te helpen realiseren.

“Onze bank voert een duidelijke strategie om de eigen CO2-uitstoot terug te dringen”, aldus Wilfried Remans, Head of CSR & Public Affairs bij BNP Paribas Fortis. “Zowel voor onze activiteiten als voor onze producten.” Een van de mogelijkheden is een groene lening, zoals die aan Aquafin. “Ook aan bpost gaf de bank een lening met een rentevoet die gelinkt is aan de duurzaamheid van het bedrijf.  Als de ESG-score  van bpost verbetert – dat wil zeggen als het bedrijf beter presteert op het gebied van milieu (‘environmental’), maatschappij (‘social’) en governance (deugdelijk bestuur) – dan gaat de rentevoet naar beneden. Nog een voorbeeld: de bank biedt haar klanten voortaan prioritair ‘SRI-fondsen’ of fondsen voor duurzaam beleggen aan. Die investeren uitsluitend in de duurzaamste bedrijven uit hun sector en in ondernemingen met een specifiek maatschappelijke doel, zoals hernieuwbare energie.

Lees ook: Een groene lening voor duurzamer water

Soms moet je nee zeggen

Volgens dezelfde logica heeft BNP Paribas Fortis ‘sector policy’s’ opgesteld om de financiering van bedrijven die in gevoelige sectoren actief zijn, te beperken. “Zo hebben we besloten om niet meer te investeren in bedrijven uit de tabakssector, of die naar olie boren op de Noordpool. Daarnaast hebben we strikte voorwaarden ingevoerd voor een aantal sectoren, zoals landbouw, palmolie en defensie.”

Lees ook: Klanten duurzame activiteiten laten uitbouwen