Een groene lening voor duurzamer water

BNP Paribas Fortis Aquafin

Als particulier ken je wellicht de groene lening, waarmee je bijvoorbeeld tijdens een renovatie energiebesparende werkzaamheden financiert. Voortaan stelt BNP Paribas Fortis zo’n leningen ook voor aan bedrijven. Aquafin, de Vlaamse rioolwaterzuiveraar, sloot in 2017 de eerste af. 

“Het geld dat we, via deze lening, ter beschikking stellen van Aquafin mag het alleen gebruiken om duurzame investeringen mee te financieren”, aldus Jurgen Hautman, relatiebeheerder Public Banking bij BNP Paribas Fortis. “Aquafin kan dit geld enkel gebruiken voor groene doeleinden. De Noorse onderzoeksinstelling Cicero controleert dat trouwens. Zij gaat na in welke mate de projecten bijdragen tot de uitbouw van een duurzame samenleving.”

Lees ook: De verantwoordelijkheid van een grote bank

Geen greenwashing

Met innovering op het vlak van duurzame financiering is Aquafin niet aan zijn proefstuk toe. In september 2015 was de rioolwaterzuiveraar al het eerste Belgisch bedrijf dat een groene obligatie uitgaf. “Wij werken aan een leefomgeving in harmonie met water, in al zijn facetten”, benadrukt Johan Maes, financieel directeur bij Aquafin. “Wij opteren bij de keuze van onze financieringsbronnen voor een brede en vernieuwende aanpak, maar we willen dat het duidelijk is dat we niet aan greenwashing doen. Een externe beoordeling als die van Cicero bevestigt dat het ons ernst is. De projecten die we met de groene lening financieren, hebben een milderende impact op de klimaatverandering of maken onze omgeving beter bestand tegen de effecten ervan. Andere projecten zorgen voor bijkomende waterzuivering of een toenemende biodiversiteit.”

Lees ook: Klanten duurzame activiteiten laten uitbouwen