Zweden wil lidmaatschap NAVO aanvragen, Finland neemt «binnen een paar weken» een beslissing

De Zweedse premier Magdalena Andersson wil in juni op de NAVO-top in Madrid lidmaatschap aanvragen van de westerse militaire alliantie. Dat schrijft de krant Svenska Dagbladet op basis van bronnen binnen Anderssons sociaaldemocratische partij. Ook Finland zal «binnen een paar weken» een beslissing nemen over een mogelijke kandidatuur voor de NAVO.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De Russische oorlog in Oekraïne geeft het debat over een NAVO-lidmaatschap in Finland en buurland Zweden nieuwe zuurstof. Zweden en Finland zijn beide nauwe partners van de verdragsorganisatie, maar zijn geen lidstaat.

Hoog op de agenda

Zo is Zweden is altijd neutraal geweest, maar sinds de Russen Oekraïne binnenvielen gaan steeds meer stemmen op toe te treden tot de NAVO. De sociaaldemocratische partij was gekant tegen een lidmaatschap, maar heeft volgens de krant nu besloten dat ze wil toetreden tot de alliantie. Andersson zelf zei eind maart nog een toetreding tot de alliantie niet uit te sluiten en bereid te zijn het geweer van schouder te veranderen, op vijf maanden van de verkiezingen waar de kwestie centraal zal staan.

Ook in Finland, dat grenst aan Rusland, is een discussie gaande over NAVO-lidmaatschap. Het conflict in Oekraïne heeft ook daar tot gevolg dat de kwestie bovenaan de agenda belandde. De steun voor een lidmaatschap steeg onder de bevolking van beide landen, tot bijna 50 procent in Zweden (met 20 procent tegenstanders) en 60 procent in Finland (30 procent tegenstanders).

«Consequenties»

«Als ze beslissen zich aan te bieden, verwacht ik dat alle bondgenoten hen verwelkomen», zei NAVO-baas Jens Stoltenberg vorige week over mogelijke lidmaatschapverzoeken van Finland n Zweden. Rusland heeft beide landen herhaaldelijk gewaarschuwd voor mogelijke consequenties.