Wit-Rusland is in oorlog met een verzonnen land

Voor een militaire oefening heeft Wit-Rusland een vijandig land bedacht, Veyshnoria. Dat prikkelde de fantasie van de Wit-Russen die prompt een ministerie, vlag, geschiedenis en Wikipedia-pagina voor het land verzonnen.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Het fictieve Veyshnoria is een van de drie landen die - volgens het scenario van het leger -  Wit-Rusland zou binnenvallen.

"Vredevol democratisch land"

De Wit-Russen spelen daar maar al te graag op in en laten hun fantasie de vrije loop. “Veyshnoria is een vredevol democratisch land dat nog nooit agressief is geweest tegenover zijn buren”, schrijft de politiek historicus Pval Usov op zijn Facebookpagina.

Ook op Twitter wordt er volop gespeculeerd hoe het fictieve land en zijn inwoners eruit zouden zien. Een grapjas maakte zelfs een account aan voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, @Vaisnoria_MFA.

Stoofpot, honing en brood

Daarop klinkt in het Wit-Russisch en Russisch bezorgdheid over de aanwezigheid van militairen aan de grensen van Veyshnoria. De gebruiker belooft ook een stoofpotje, honing, brood en varkensvet aan de Wit-Russische soldaten die zich overgeven.

Voor de mensen die graag het burgerschap in Veyshnoria willen aanvragen, is er een speciale website opgericht.

Wie ten slotte meer wil weten over het fictieve land, kan zelfs naar de Wikipedia-pagina surfen.