Legerhond krijgt groots eerbetoon

Een 10-jarige labrador die jarenlang voor het leger werkte, heeft een prachtig afscheid gekregen voordat hij moest ingeslapen worden.

Cena speurde bommen op voor het Amerikaanse leger. Hij werd drie keer uitgezonden naar Afghanistan tot hij in 2014 met pensioen ging. Dan ging hij bij zijn ‘collega’ Jeff DeYoung wonen, met wie hij voor de eerste keer op missie was gegaan. De marinier kampte met een posttraumatische stressstoornis en de zwarte labrador gaf hem daarvoor troost en ondersteuning bieden.

In jeep rondrijden

Toen bleek dat Cena kanker had, besloot Jeff een groots afscheid voor hem te organiseren. “Mijn hele volwassen leven heb ik Cena bij me gehad. Toen ik 19 was, aan de andere kant van de oceaan zat en leerde hoe ik mijn verantwoordelijkheid moest nemen, had ik Cena. En nu ben ik 27 en moet ik vaarwel zeggen tegen een van de belangrijkste hoofdstukken uit mijn leven”, vertelt Jeff.

Voordat hij werd ingeslapen, mocht de dappere hond voor een laatste keer in een jeep rondrijden. Honderden mensen waren in de Amerikaanse staat Michigan bijeengekomen om hem een laatste eer te bewijzen.

“Iedere hond die aan de andere kant van de oceaan heeft gediend, zou precies hetzelfde verdienen als wat ik hier voor Cena heb gedaan. Of misschien wel meer”, besluit Jeff.