Wildplassende festivalgangers brengen vissen in gevaar

Wildplassende festivalgangers brengen vissen in gevaar
Foto Pexels

De niveaus van cocaïne en MDMA, grondstof voor xtc-pillen, die in het water zijn gedetecteerd zijn volgens experts zo hoog dat ze dieren in het wild stroomafwaarts in de Whitelake rivier zouden kunnen schaden. In 2019 zijn monsters uit de rivier genomen toen meer dan 200.000 bezoekers op het vijfdaagse muziekfestival aanwezig waren. Daaruit bleek dat de MDMA-concentraties in de rivier de week na het festival vier keer zo hoog waren.

Zeldzame paling

Vooral de hoeveelheid cocaïne in het water was dermate hoog dat die de levenscycli van de zeldzame en beschermde Europese paling in het gebied verstoren, aldus de wetenschappers. Ze dringen er bij de festivalgangers op aan in de toekomst hun behoeftes te doen in de toiletten op het terrein, omdat wordt aangenomen dat de drugs via wildplassende bezoekers in het water terecht zijn gekomen.

Dan Aberg, een postdoctorale student aan de Universiteit van Bangor in Noord-Wales die de gegevens verzamelde, zei dat alle muziekfestivals «ongetwijfeld» een «jaarlijkse bron van illegale drugsvrijgave» zijn. «Helaas zorgt de nabijheid van een rivier op het Glastonbury Festival ervoor dat eventuele drugs die vrijkomen door festivalbezoekers weinig tijd hebben om in de bodem af te breken voordat ze het kwetsbare zoetwaterecosysteem binnendringen», aldus Aberg.

Vanwege corona werd het muziekfestival zowel in 2020 als 2021 geannuleerd. De organisatoren hopen dat het evenement volgend jaar wel doorgaat.