Man heeft gênante aandoening: ejaculeert uit achterwerk en laat winden uit geslachtsdeel

Man heeft gênante aandoening: ejaculeert uit achterwerk en laat winden uit geslachtsdeel
Cureus

Het merkwaardige geval van de man, wiens identiteit onbekend blijft, wordt beschreven in een onderzoeksartikel in het vakblad Cureus. De patiënt ging naar de dokter toen hij vijf dagen last had van pijn aan zijn teelballen. Daarbij vertelde hij dat er al twee jaar een «aanzienlijke hoeveelheid» urine en sperma uit zijn rectum kwam. Uit zijn geslachtsdeel kwamen er dan weer scheten en urine gemengd met uitwerspelen.

Katheter

Na grondig onderzoek bleek dat de arme man last had van een zogenaamde «rectale prostaatfistel». Dat betekent dat er een ongewone verbinding was tussen zijn prostaat en zijn rectum, waardoor er sperma en urine naar zijn rectum kon vloeien en uitwerpselen naar zijn prostaat. Die verbinding ontstond niet zomaar: twee jaar geleden had de man drie weken in coma gelegen als gevolg van een overdosis drugs. Tijdens die coma kreeg hij een katheter, en die zou een gat tussen zijn prostaat en rectum hebben gemaakt.

Operatie

De auteurs van het onderzoek wijzen erop dat ze geen weet hebben van het bestaan van tweede geval van een rectale prostaatfistel na de plaatsing van een katether, maar stellen dat het «van cruciaal belang is voor clinici om de talrijke mogelijke complicaties te herkennen die vaak een bijzaak worden voor veel zorgverleners.»

Een chirurgische ingreep kon de 33-jarige man van zijn zeer vervelend probleem verlossen. «De patiënt herstelde met slechts een licht verminderd ejaculatievolume over enkele maanden», staat te lezen.