Wetenschappers bewaren stukjes gletsjer in gletsjerarchief

Door de klimaatopwarming smelten steeds meer waardevolle gletsjers. Daarom zijn wetenschappers bezig met het verzamelen van stukken gletsjer voor onderzoek.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Een staal van het ijs van een gletsjer kan ons enorm veel leren. Wetenschappers kunnen dankzij het ijs tot 18.000 jaar teruggaan in de tijd. Al die kostbare informatie dreigt echter verloren te gaan als de gletsjers smelten. Daarom bestaat de organisatie Ice Memory sinds twee jaar. Het samenwerkingsverband werd opgericht door een groep Europese onderzoekers.

In juni werkte de groep hun tweede expeditie af. Op de 6.300 meter hoge Illimanigletsjer in Bolivia boorden ze ijsstaven. Dat was een aartsmoeilijke onderneming in extreme weersomstandigheden.

Ze boorden twee staven van zo'n 130 meter, die opgedeeld werden in stukken van een meter. Alles samen weegt dat ongeveer 2.500 kilogram. Dat alles moest van de berg naar beneden vervoerd worden. Vervolgens gaat het met gekoelde wagens naar Frankrijk, waarna de ijsstaven vertrekken naar Antarctica. Daar komt een gletsjerarchief met stalen die voor toekomstig onderzoek bewaard worden.