Gletsjers rondom Mount Everest zullen tegen het einde van de eeuw verdwenen zijn

De gletsjers rondom de Mount Everest zullen deze eeuw nog verdwijnen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Franse en Nederlandse onderzoekers.

De gletsjers in de region High Mountain Asia in het Himalayagebergte zullen voor het jaar 2100 waarschijnlijk bijna volledig verdwenen zijn. Hoe snel het ijs precies zal smelten, is afhankelijk van de wereldwijde CO2-uitstoot.

De onderzoekers analyseerden 50 jaar aan gegevens over de ijsdikte op de Mount Everest en het gebied rondom de hoogste berg ter wereld. De gegevens kwamen van observaties en metingen van lokale weerstations.

“Om de gevoeligheid van de onderzochte gletsjers voor toekomstige klimaatsverandering te testen, hebben we acht verschillende scenario’s losgelaten op de data,” vertelde Walter Immerzeel van de Universiteit van Utrecht.

Uit het onderzoek bleek dat het volume van de gletsjers in het gebied sinds 1961 al met 20 procent is afgenomen en in de komende 85 jaar zal dat tempo alleen maar versnellen volgens de wetenschappers. Vooral in de zomer zal het ijs rond de Mount Everest steeds sneller smelten. “Zeker 90% van de gletsjers zal uiteindelijk verdwijnen in de warme zomermaanden,” voorspelt Immerzeel.