Viroloog Johan Neyts over ongerustheid rond AstraZeneca: "Storm in een glas water"

Viroloog Johan Neyts over ongerustheid rond AstraZeneca: "Storm in een glas water"

Nadat eerder Oostenrijk al verschillende meldingen kreeg van bloedklonters na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin, heeft ook Denemarken te maken met soortgelijke bijwerkingen. Daarom besliste Denemarken, en later ook IJsland en Noorwegen, om de vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin voorlopig op te schorten.

Zonder vaccin ook tromboses

Viroloog Johan Neyts benadrukt dat het belangrijk is om geen voorbarige conclusies te trekken. “In de Europese Unie heeft men intussen al 5 miljoen mensen gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca. Er zijn 30 gevallen waarbij mensen een trombose hebben ontwikkeld. Maar natuurlijk, lang voor er sprake was van corona, kregen mensen ook tromboses. Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zegt dat er geen evidentie is dat er een verband zou zijn met de vaccinatie. Ik hoor collega Pierre Van Damme vanochtend ook zeggen dat ze hebben becijferd dat als je gewoon 5 miljoen mensen zou volgen - los van vaccinatie - dat er dan ook zeker een aantal mensen zouden zijn die een trombose zouden ontwikkelen en eigenlijk zelfs méér dan 30. Dus eigenlijk zitten we een beetje lager dan je zou verwachten”, vertelt hij in Het Laatste Nieuws.

Geen verband met vaccin

Het lijkt hem dan ook onwaarschijnlijk dat er een verband is tussen het vaccin en de vastgestelde bijwerkingen. “Alles wijst erop dat er totaal geen verband is met de vaccinatie. Ook uit de studies die zijn uitgevoerd met het vaccin voordat het werd goedgekeurd, bleek er totaal geen link te zijn met bloedklontertjes. En in het Verenigd Koninkrijk heeft men intussen al meer dan 20 miljoen mensen gevaccineerd, met voornamelijk AstraZeneca. Men doet daar heel goede rapportering van nevenwerkingen en daar blijkt ook geen link met bloedklontertjes. Ook zelf zie ik puur biologisch, of celbiologisch, geen reden waarom dit spuitje, met een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus als actief bestanddeel met wat suikers en vetten bij, aan de basis zou kunnen liggen van bloedklontertjes. Natuurlijk spreken wij als wetenschappers altijd met twee woorden... Maar als je het mij op de man af vraagt, dan zeg ik dat ik echt niet direct zie hoe dat mogelijk zou kunnen zijn”, klinkt het.

Storm in glas water

Hij staat dan ook achter de beslissing van ons land om mensen te blijven inenten met het AstraZeneca-vaccin. “Ik sta daar achter. De EMA, die altijd zeer op veilig speelt, zegt dat ook. Alles wijst erop dat het een storm in een glas water is”, stelt hij.

Geen reden tot paniek

Neyts begrijpt dat er ongerustheid heerst onder de bevolking, maar benadrukt dat er geen reden tot paniek is. “Ik begrijp dat mensen bezorgd zijn, als je als iemand die niets kent van virologie en geneeskunde op basis van al wat er in de media circuleert een beslissing moet nemen. Maar zoals gezegd is er nu echt geen evidentie dat er een link is. Ik zou iedereen die vandaag, morgen en de komende dagen klaarstaat om een vaccin te krijgen, vragen om dat vaccin te laten plaatsen. U gaat zich daarmee beschermen tegen de potentieel zeer schadelijke gevolgen van het coronavirus. Voor mij is het heel duidelijk. Laat u vaccineren, er is op dit ogenblik geen reden tot bezorgdheid”, besluit hij.