Unieke file op Mount Everest is dodelijk obstakel

Unieke file op Mount Everest is dodelijk obstakel

Nadat Nirmal Purja zelf de top van Mount Everest bereikte, postte de klimmer het ludieke beeld op sociale media. Door het recente, ideale weer maakten zo'n 320 mensen op hetzelfde moment de tocht naar boven. Maar dat zorgde voor heel wat file onderweg en een lange wachtrij tot aan de top.

Dat wachten is niet zonder gevaar, want op ruim 8.000 meter is er weinig zuurstof en is het ontzettend koud. Klimmers hebben dan ook meer kans om onwel te worden of vrieswonden op te lopen.

Slachtoffers

De 55-jarige Donald Cash had de top bereikt, maar bezweek op de terugweg. Zijn twee begeleidende sherpa's zouden twee uur hebben moeten wachten voor ze konden afdalen, rapporteert het Amerikaanse magazine Outside. En ook de 54-jarige Anjali Kulkarni overleefde de beklimming niet. Ze deed er met haar groep drie uur langer over om terug in het basiskamp te geraken. "Door de hevige drukte en de vertraging bij het terugkeren heeft ze haar energie niet op peil kunnen houden", zegt de leider van de groep in een artikel van The New York Times.

Foto Unsplash

Ook twee Indiase alpinisten kwamen op de Everest om het leven, zegt Mira Acharya, woordvoerder van het departement Toerisme van Nepal. De 52-jarige Indiase alpinist Kalpana Das kwam eerder al om het leven bij de afdaling van de berg. Het andere Indiase slachtoffer, de 27-jarige Nihal Bagwan, stierf eveneens op de terugweg.

«Hij zat meer dan twaalf uur vast in een opstopping en raakte uitgeput. Sherpa's hebben hem nog naar kamp 4 gebracht, maar hij heeft daar zijn laatste adem uitgeblazen», zegt Keshav Paudel van expeditie-organisator Peak Promotion. De organisatoren maken nog melding van een derde slachtoffer. Aan de andere kant van de berg, de minder vaak gebruikte Tibetaanse route, stierf ook nog een 65-jarige Oostenrijkse bergbeklimmer.

(Lees hieronder verder)

 

Foto Unsplash

Ongekend

De afgelopen dagen alleen al stierven er zeven mensen op de Mount Everest. In 2018 vielen er in totaal slechts vijf doden. De oorzaak van het stijgend aantal sterfgevallen is dan ook te danken aan de ongekende drukte op de berg. De regering van Nepal heeft voor dit jaar een recordaantal van 381 klimvergunningen uitgevaardigd aan klimmers.

Dat is lucratief voor het arme land, want alpinisten moeten omgerekend 10.000 euro betalen om Mount Everest op te mogen. Omdat een deel ook via Tibet aan de beklimming begint, ligt het totaal aantal klimmers nog hoger. Tot nu toe is het meer dan 5.000 mensen gelukt om de top van de Mount Everest te bereiken.