Trump heeft ziekenhuis verlaten: "Wees niet bang voor corona, laat het je leven niet beheersen"

Trump heeft ziekenhuis verlaten: "Wees niet bang voor corona, laat het je leven niet beheersen"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag rond 18.30 uur lokale tijd (0.30 uur in België) het militair ziekenhuis Walter Reed in Bethesda, nabij Washington, verlaten. Hij werd enkele dagen eerder in het ziekenhuis opgenomen nadat hij besmet bleek met COVID-19.

Trump (74) is nog niet helemaal hersteld, maar wel voldoende om veilig naar huis te kunnen gaan, had zijn lijfarts Sean Conley eerder op de dag al gezegd. In het Witte Huis zal Trump de klok rond "medische zorg van wereldklasse" genieten, klonk het toen. Net voor hij het ziekenhuis verliet stuurde Trump nog een tweet de wereld in waarin hij verklaarde dat hij "binnenkort" zijn campagne hervat. Vervolgens foeterde hij, eveneens in een tweet, dat het "fake news enkel nep-opiniepeilingen toont".

"Ga naar buiten en wees voorzichtig"

Trump riep de Amerikanen opnieuw op om niet bang te zijn voor het coronavirus: "Laat je leven er niet door beheersen. Heb er geen schrik voor", zo zei de president maandagavond in een vanop zijn balkon in het Witte Huis opgenomen video. "Ga naar buiten en wees voorzichtig", klonk het voorts.

"Het ging niet zo goed met mij", zei hij over zijn besmetting. "Maar twee dagen geleden voelde ik mij opnieuw geweldig, beter dan dat ik mij in lange tijd heb gevoeld", aldus de president, om er dan aan toe te voegen dat zelf "misschien immuun is". "Ik stond aan de frontlinie, ik heb het goede voorbeeld gegeven."

"We hebben de beste medische apparatuur, we hebben de beste medicijnen - allemaal recent ontwikkeld", verklaarde Trump ook nog, en hij benadrukte dat "het vaccin er zo aankomt". Gezondheidsexperts in de VS verwachten echter dat de vaccins pas medio volgend jaar op grote schaal zullen kunnen worden toegediend.

De Amerikaanse president, die in het openbaar meestal geen mondmasker droeg en er vaak van werd beschuldigd erg nonchalant om te springen met de coronadreiging, verdedigde tot slot zijn houding. Hij wees er op dat hij wel naar buiten moest en leiding moest geven. "Ik wist dat het gevaarlijk was, maar ik moest het doen."

Reacties

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft inmiddels al fors gereageerd op de uitspraken van de president. "Ik heb een tweet gezien die hij heeft gestuurd, ze hebben mij die getoond, waarin hij zegt 'laat COVID jullie leven niet beheersen'. Vertel dat maar aan de 205.000 families die iemand hebben verloren", sneerde een duidelijk boze Biden op een lokale televisiezender in Florida. Volgende week staat er een nieuw presidentieel debat gepland, waar Trump ondanks zijn besmetting wel degelijk van zinnen is om aan deel te nemen.

Don't be afraid of Covid?!

You've been under round-the-clock care by the best doctors using the best drugs. Do you really think everyone has access to that?!

Sadly, I'm sure you're aware of that disparity, you just don't care

This is reckless to a shocking degree, even for you https://t.co/H8CGlD9DcZ

— Chris Evans (@ChrisEvans) October 5, 2020

Ook bij onder andere Hollywood-acteur Chris Evans, die we ook kennen als 'Captain America' in de Avengers-reeks, vielen Trumps uitspraken niet in goede aarde. "Wees niet bang van COVID?! Je bent dag en nacht omringd door de beste dokters die de beste medicijnen gebruiken. Denk je werkelijk dat iedereen daar toegang tot heeft? Helaas ben ik zeker dat je je bewust bent van deze ongelijkheid, maar het kan je gewoon niet schelen", klonk het in een boze tweet. "Dit is roekeloos, zelfs voor jou."

Meest gelezen
 1. candicethumb

  Candice en Marijn uit ‘Blind Getrouwd’ onthullen EINDELIJK waar ze gaan samenwonen

 2. BELGAIMAGE-183256323

  Vader overleden ‘Rust’-cameraregisseur reageert voor het eerst op tragisch ongeluk

 3. alvan-nee-eoqnr8ikwFE-unsplash

  Wist je dat… je hond door heeft wanneer je liegt?

 4. aleksander-fox-8gBBHX_SqMo-unsplash

  Uitwerpselen liegen niet: ook 2.700 jaar geleden hielden we al van wijn en bier

 5. belgaimage-168217440-full

  UAntwerpen maakt mondmasker vanaf maandag volledig verplicht