RECEPT. Zo maak je zelf makkelijk brood zonder machine

RECEPT. Zo maak je zelf makkelijk brood zonder machine

Zeker als je een kleine keuken hebt, is het allesbehalve vanzelfsprekend om nog maar eens een extra machine aan te kopen. Zo'n ding kost niet alleen geld, maar bovendien neemt het ook nog eens een heleboel ruimte in beslag. Dat betekent echter niet dat je genoegen moet nemen met een brood van de supermarkt. Met behulp van enkele ingrediënten en een gietijzeren kookpot tover je binnen de kortste keren een heerlijk knapperig brood op tafel. En ja, zelfs beginnelingen kunnen met dit recept aan de slag.(

Ingrediënten

 • 11 gram droge gist
 • 4 gram suiker
 • 300 milliliter lauwwarm water
 • 7 gram zout
 • 380 gram bloem naar keuze (+ extra)

Bereidingswijze

 1. Meng in een grote kom de gist, de suiker en het water. Laat dit mengsel enkele minuten staan totdat je ziet dat er een schuimachtig laagje verschijnt.
 2. Voeg vervolgens het zout en de bloem toe en meng de ingrediënten met een pannenlikker. Wanneer het mengsel te stroef wordt, is het tijd om je handen in de strijd te gooien.
 3. Kneed het deeg een tweetal minuten tot je een homogeen geheel krijgt. Plakt je deeg nog te sterk aan je handen, voeg dan wat extra bloem toe.
 4. Dek de kom af met een deksel of een natte theedoek en laat een uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
 5. Haal het deeg na een uur uit de kom en plaats het op een stenen werkblad. Vouw de uiteindes van de bal deeg telkens weer naar binnen toe, tot je merkt dat het deeg weerstand begint te bieden.
 6. Leg het deeg met de 'gevouwen' kant naar beneden in de kom. Zorg dat je aan alle kanten bloem aanbrengt, zodat het niet aan de kom gaat plakken. Dek weer af en laat nog een halfuur rijzen.
 7. Verwarm je oven intussen voor op 240°C. Plaats op dit moment ook je gietijzeren pot met het deksel erop in de oven.
 8. Na een halfuur is je deeg klaar om de oven in te gaan. Neem een stuk bakpapier en leg je deeg hierop met de gevouwen kant naar boven. Haal de pot voorzichtig uit de oven, doe het deksel eraf en plaats het deeg met het bakpapier in de pot. Doe het deksel erop en plaats het in de oven voor een halfuur.
 9. Na een halfuur kan je het deksel verwijderen. Bak je brood nog 10 minuten zonder deksel en haal het dan uit de pot.
 10. Laat afkoelen of een bakrooster. Wanneer het brood (bijna) helemaal afgekoeld is, kan je het aansnijden en genieten van je baksel. Smakelijk!

Tekst Camille Van Puymbroeck