QuakeCon strijkt neer in Londen

QuakeCon strijkt neer in Londen

Om die eerste editie van QuakeCon in Europa een bezoekje te brengen, stapten we op de trein naar Londen. De plaats van de afspraak was meer bepaald Printworks, een groep immense loodsen in het oosten van de stad. Vroeger werden de kranten Metro en Evening Standard er gedrukt, vandaag zijn ze omgebouwd tot ruimtes voor optredens en evenementen. QuakeCon was gratis maar de fans moesten zich verplicht online inschrijven om deel te nemen. Op minder dan een week waren alle plaatsen de deur uit. De Amerikaanse game-uitgever Bethesda, die het evenement organiseert, mocht 1.000 fans van 37 verschillende nationaliteiten welkom heten.

Een etalage voor Bethesda

Oorspronkelijk was QuakeCon louter een conventie rond Quake, maar in de loop der jaren en naarmate de populariteit van die game afkalfde, begon het evenement te evolueren. QuakeCon Europe was vooral de gelegenheid voor Bethesda om zijn nieuwste titels in de kijker te plaatsen. Fallout 76, Rage 2, The Elders Scrolls Online, Quake Champions, de PS VR-games of de kersverse Wolfenstein Youngblood, je kon in een aangename ambiance elke game uitproberen in prachtig uitgedoste stands.

Enkele cosplayers hadden hun mooiste outfits aangetrokken om in de gangen van de conventie rond te kuieren. Een straatkunstenaar schilderde een groot fresco met de helden uit de games van Bethesda. Een van de ruimtes was gewijd aan een tentoonstelling van artwork en illustraties uit de grote franchises van de uitgever. Tot slot konden de bezoekers de bordspellen ontdekken die gebaseerd zijn op de werelden van Fallout of Elder Scrolls, en poseren naast gigantische standbeelden van hun favoriete helden.

Het jaar van Doom

Dit jaar werd Doom speciaal in de bloemetjes gezet. Deze editie van QuakeCon had trouwens evengoed DoomCon kunnen heten, want de game was alomtegenwoordig in Londen. De voornaamste aanleiding was de 25ste verjaardag van de FPS, maar daarnaast krijgt de Doom-saga eind dit jaar een nieuw hoofdstuk met de release van Doom Eternal. De bezoekers konden dan ook plaatsnemen aan de PC of naar retro consoles grijpen om al de Doom-games die de voorbije kwarteeuw uitgebracht zijn te spelen en de geschiedenis van de franchise te herbeleven.

Minder nostalgische en meer ongeduldige zielen kregen op QuakeCon in Londen de kans om voor het eerst op Europese bodem Doom Eternal te spelen. We hebben de game, die pas op 22 november in de winkel ligt, alvast uitgeprobeerd, gezeteld in een Mars-achtig decor, omringd door rode rotsen en aan een state-of-the-art PC, uitgerust met een bijzonder performante grafische kaart.

Zo'n kaart is ook nodig, want Doom Eternal vergt het uiterste van je computer. De concurrentie zal dan ook vroeg moeten opstaan om deze titel te overtreffen als mooiste FPS van het jaar. Na een korte uitleg over de basis van de game duik je meteen in het heetst van de actie. Zoals je kan verwachten van de franchise is Doom Eternal een vinnige en nerveuze FPS die de voorhamer bovenhaalt. Begeleid door krijsende metal moet je hele hordes monsters en demonen van je afschudden. Een subtiel ontwikkeld scenario heeft de game niet in huis, maar wel actie, meer actie en nog eens actie. Ons vielen toch een paar nieuwe mechanismen en een vleugje tactiek op. Je moet je vijanden immers elimineren volgens je behoeften en mogelijkheden qua gezondheid, uitrusting en munitie. Na een klein uurtje spelen was onze conclusie dat Doom Eternal stoomt als een sauna, en dat de game net als de vorige Doom-edities brutaal zal zijn en afgeraden voor spelers jonger dan 18 jaar.

Nieuwigheden op komst

De avond voordat QuakeCon Europe de deuren opende voor het publiek konden we live de keynote-presentatie volgen die op hetzelfde moment gehouden werd in Dallas, aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Tijdens die conferentie onthulde Bethesda enkele nieuwigheden aan de fans. Eerst meldde de uitgever dat Rage 2 en Fallout 76 een gratis update zouden krijgen. De rest van het nieuws ging over Doom. Bethesda stak van wal met een presentatie van de Battlemode van Doom Eternal. Die multiplayer-versie heeft een asymetrische gameplay. Twee spelers kruipen in de huid van demonen en moeten proberen om een derde speler te doden die de rol van Doom Slayer op zich neemt. Om 25 jaar Doom te vieren, kondigde Bethesda ook nog aan dat de originele Doom uit 1993 meteen beschikbaar zal zijn op PS4, Xbox One en Switch, net als Doom 2 en Doom3.

Deze eerste Europese editie van QuakeCon heeft nog lang niet dezelfde allure als haar Amerikaanse kompaan, maar ze maakte wel haar beloftes waar. Zoals zo vaak bij gameconventies was de sfeer bijzonder gezellig en ontspannen. De fans kregen de kans om in alle exclusiviteit Doom Eternal uit te proberen, en om elkaar te ontmoeten en aan een resem activiteiten deel te nemen. Het plezier stond op alle gezichten te lezen, en iedereen leek in de wolken met het evenement. Laten we hopen dat deze eerste Europese QuakeCon de eerste wordt van een lange reeks.

Thomas Wallemacq