Psychiaters drukken hoop voor Dutroux op vrijlating de kop in: "Groot risico op recidive"

Psychiaters drukken hoop voor Dutroux op vrijlating de kop in: "Groot risico op recidive"

De psychiaters en psychologen hebben Marc Dutroux de afgelopen maanden meerdere malen in de gevangenis van Nijvel bezocht, aldus kratengroep Sudpresse. Uit hun rapport zou blijken dat Dutroux nog steeds een psychopaat is en dus nog een gevaar vormt. Psychopathie is een geestesziekte die wordt gekenmerkt door het gebrek aan wroeging of empathie.

Pleiten voor vrijlating

Raadsman Dayez verklaarde dat hij nog niet weet of hij zal pleiten voor de strafuitvoeringsrechtbank om Dutroux voorwaardelijk vrij te laten en wil dat eerst nog bespreken met zijn cliënt en Dutrouxs andere advocaat Nicholas Cohen. Mogelijk dienen de advocaten andere verzoeken in, bijvoorbeeld voor penitentiair verlof.

Dutroux tijdens zijn proces in 2004.

In oktober 2019 had de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank op vraag van Dutrouxs advocaat drie expert-psychiaters aangesteld om zijn geestestoestand te beoordelen in de aanloop naar een eventuele vraag tot voorwaardelijke vrijlating. Ook het parket was voorstander van een psychiatrische expertise.

Al 23 jaar in de cel

Marc Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de ontvoering, opsluiting en het seksueel misbruiken van zes meisjes in 1995 en 1996 en het vermoorden van vier van zijn slachtoffers. Hij zit nu 23 jaar in de cel.