Portugal verkozen tot beste vakantiebestemming

Portugal verkozen tot beste vakantiebestemming

Er valt heel wat te zeggen over Portugal. Enerzijds is het er warmer dan bij ons, maar door de aanwezigheid van de Atlantische Oceaan wordt het er zelden zo verzengend warm als in andere Zuid-Europese landen. Bovendien is het land nog relatief goedkoop; handig als je budget niet al te groot is, maar je er toch echt even tussenuit wil.

Roadtrip

Elk jaar worden de World Travel Awards uitgereikt. In 2019 is dat niet anders en binnen Europa was Portugal duidelijk de grote winnaar. Het land behaalden niet alleen de titel van beste vakantiebestemming tout court, maar de Algarve werd bovendien gekroond tot beste kustbestemming en in Lissabon kan je genieten van de beste citytrip. Als we dat horen, krijgen we spontaan zin om een roadtrip door Portugal te maken. Door de vorm van het land is het bovendien makkelijk om bijvoorbeeld van noord naar zuid of andersom te reizen en zo een groot deel van de prachtige bestemming te zien.

Drie keer Porto

Mocht je nu meteen een vakantie willen boeken, lees dan toch nog even verder. Onze journaliste selecteerde namelijk drie eet- en drinkadresjes in Porto die zeker een bezoekje waard zijn.

Maus Habitos

Dit is wellicht de meest veelzijdige locatie die je kan vinden in Porto. Mocht ik zelf in de stad wonen, dan zou je mij hier elke dag kunnen vinden. Maus Habitos is een mix van een café, restaurant, cultuurcentrum, club en nog zoveel meer. De drankjes zijn bovendien heel betaalbaar en het eten is van goede kwaliteit. Om van de sfeer nog maar te zwijgen. Bij je eerste bezoek is het wat lastig om de ingang te vinden, maar dat maakt deel uit van de hele beleving.

Adres

R. de Passos Manuel 178, 4º Piso

4000-382 Porto

Casa Guedes

Maus Habitos is zonder twijfel mijn favoriete plaats in Porto, maar voor een food orgasm moet je toch echt bij Casa Guedes zijn. Langs vanbuiten ziet deze snackbar er misschien wat afgeleefd uit, maar schijn bedriegt. Dagelijks komen hier honderden klanten naartoe om te genieten van wellicht de beste broodjes in heel Porto. Knapperig brood, varkensvlees dat smelt in je mond en Portugese kaas vormen blijkbaar de ideale combinatie. Bestel er zeker een Super Bock biertje bij, of een glas wijn, of iets anders. Het water loopt me spontaan in de mond.

Adres

Praça dos Poveiros 130

4000-098 Porto

Mesa 325

Portugese koffie is een gevalletje apart. Een kopje is belachelijk goedkoop en overal verkrijgbaar, maar de smaak... Daar moet je toch wat aan wennen. Cappuccino is normaal mijn gebruikelijke drankje, maar de Portugese definitie ervan is zeer uiteenlopend. De ene keer krijg je een gewone koffie voorgeschoteld, de andere een kopje zwart met een bizarre mengeling van melkschuim en cacaopoeder erin. Een zogenaamde 'galao' komt nog het dichts in de buurt van een cappuccino zoals we die in België kennen. En voor de beste van Porto moet je naar Mesa 325. Bovendien is het aangenaam vertoeven in het café; de huishond krijg je er gratis bij. Hou je niet van koffie, maar je gezelschap wel? Ga dan voor een versgeperst glas sinaasappelsap en een pastel de nata.

Adres

Av. de Camilo 325

4300-066 Porto