Politie moet “doodenge” robothond terugsturen na storm van New Yorkse kritiek (video)

Politie moet “doodenge” robothond terugsturen na storm van New Yorkse kritiek (video)

Digidog zorgde voor ophef in de stad, nadat op sociale media beelden waren verspreid van de inzet van de politiehond. De 'robo-cop' werd al snel het mikpunt van kritiek waarbij mensen vergelijkingen maakten met dystopische scènes uit films of series waarin machines de wereld beheersen, zoals de tv-serie 'Black Mirror'. Velen spuwden hun gal over de controlezucht van de overheid aan de hand van Digidog. De robot zou de agenten van de New Yorkers vervreemden.

De 35 kilogram wegende robothond heeft behalve vier poten ook camera's en lichten, is in staat tot tweerichtingscommunicatie en kan kunstmatige intelligentie gebruiken om te navigeren en informatie te verzamelen.

"Gemilitariseerde" politie

De politie had de superintelligente hond eigenlijk in eerste instantie voor omgerekend 77.500 euro ingehuurd om er tot september mee te werken. De reactie van het publiek en tevens van het stadsbestuur dwingt de NYPD echter om voortijdig afscheid te nemen van Digidog. Gemeenteraadsleden stelden eerder al een onderzoek in naar de kosten van zijn inzet en burgemeester Bill de Blasio had de NYPD dringend verzocht de inzet van de machine te heroverwegen. Een van de gemeenteraadsleden heeft een wetsvoorstel ingediend om de politie te verbieden gewapende robots of drones in te zetten. De angst bestaat immers dat de politie wordt "gemilitariseerd".