Opbrengst postuum album van Avicii gaat naar zijn anti-zelfmoordstichting

Opbrengst postuum album van Avicii gaat naar zijn anti-zelfmoordstichting

Klas Bergling, de vader van de Zweedse producer Avicii, heeft in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Billboard de ambities van de Tim Bergling Foundation uit de doeken gedaan. De stichting werd opgericht na de dood van de dj en helpt mensen die kampen met zelfmoordgedachten en psychische problemen. Verder zet de organisatie zich ook in voor het beschermen van bedreigde diersoorten en wil het hongersnood de wereld uit helpen.

"Avicii is een sterk merk en Tim was een populair persoon. Zijn muziek raakt nog steeds mensen over de hele wereld. We geloven daarom dat we onze boodschap kunnen overbrengen en hopelijk meningen kunnen veranderen, de discussie kunnen openen en kunnen bijdragen aan het oplossen van problemen. Om het simpel uit te drukken: we willen resultaten zien. We willen niet achterover leunen", laat hij weten.

Muziek als financiering

Vader Bergling wil de Tim Bergling Foundation financieren met de opbrengsten van Avicii's muziek en andere activiteiten die verband houden met zijn bedrijven. Zo zal al de netto-winst van zijn nieuwe album TIM naar de organisatie gaan. "We bevinden ons nog in de opstartfase van de stichting en zullen beginnen met het selecteren van geschikte organisaties om mee samen te werken in de verschillende aandachtsgebieden. Ik zie dit als een startjaar", vertelt hij in het interview.

Telefonische hulplijnen

De stichting wil het aantal zelfmoorden en zelfmoordpogingen verminderen. In Zweden streeft Bergling naar telefonische hulplijnen die 24 uur per dag beschikbaar zijn. Dat is op de meeste plaatsen momenteel nog niet het geval. Daarnaast was Avicii een grote natuur- en dierenliefhebber. "Hij zou veel geld doneren om een olifant te redden of bedreigde gebieden in de natuur te beschermen", stelt Bergling. Een passie die Tims vader nu zal verderzetten met de stichting.