Oostends gezin liegt over quarantaine na reis: nieuwe besmettingshaard met Indiase variant

Oostends gezin liegt over quarantaine na reis: nieuwe besmettingshaard met Indiase variant

Momenteel zijn er besmettingshaarden met de Indiase variant in Brugge, Knokke-Heist en Oostende. Volgens de burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open Vld) ontstond de besmettingshaard in Oostende nadat een gezin naar India reisde. “Het bericht dat een Oostendse familie besmet was geraakt met het coronavirus, na een bezoek aan hun thuisland, dateert van begin mei. Die mensen kwamen terug nog voor het inreisverbod vanuit India werd ingevoerd door de regering. Er zitten trouwens nog meer mensen uit Oostende vast in India die momenteel niet kunnen terug reizen”, vertelt Tommelein in Het Nieuwsblad.

Quarantaineregels niet goed nageleefd

Het gezin gaf aanvankelijk aan dat ze de quarantaineregels goed hadden opgevolgd, maar dat bleek achteraf niet zo te zijn. “Initieel werd gedacht dat er weinig kans bestond dat die mensen ook anderen besmet zouden hebben omdat ze hadden aangegeven met niemand contact te hebben gehad. In werkelijkheid leefden ze de quarantaineregels echter niet zo goed na als eerst werd beweerd”, klinkt het.

Verzwegen

Het gevolg is dat er nu een tweede besmettingshaard is ontstaan in Oostende. “Men had mij nochtans bevestigd dat het om een geïsoleerd geval ging. Die mensen zouden volgens hun verklaringen met zeer weinig mensen contact hebben gehad. Nu blijkt dat ze met meerdere mensen contact hebben gehad en dat die verzwegen werden. Voorlopig hebben we één bevestigd geval, maar er kunnen er inderdaad nog meer zijn. Een van hun contacten is besmet met het coronavirus. Er zijn vermoedens dat het ook daar om de Indiase variant gaat, maar het blijft wachten op de resultaten van het labo en dat kan enkele dagen duren”, besluit hij.