Nederland naar "gedeeltelijke lockdown": cafés en restaurants moeten toe

Nederland naar "gedeeltelijke lockdown": cafés en restaurants moeten toe

Winkels moeten ook om 20 uur sluiten. Die bepaling geldt niet voor de verkoop van levensmiddelen. In openbare binnenruimtes moet iedereen vanaf 13 jaar mondmaskers dragen. Dat zal dus ook gelden voor het onderwijs. De nieuwe maatregelen zullen voor vier weken gelden. Na twee weken zal een balans opgemaakt worden. Hotels blijven wel open, kondigde Rutte aan. Ze mogen ook eten serveren aan hun gasten.

In alle binnenruimtes mogen nog maximaal 30 mensen binnen. Thuis mogen Nederlanders nog maximaal drie mensen per dag ontvangen.

Groepssporten verboden

Groepssporten voor volwassen amateurs, waarbij het onmogelijk is 1,5 meter afstand te houden, worden ook voorlopig in de ban gedaan. Individuele sporten of teamsporten met maximaal vier mensen mogen wel nog.

Rutte roept de bevolking ook op niet naar oranje of rode gebieden te reizen. Ons land kleurt sinds dinsdag volledig oranje voor de noorderburen.

Quid mondmaskers?

Door mondmaskers te verplichten wil de Nederlandse regering "een slepende discussie voor eens en altijd beslechten". Tot dusver geldt alleen een dringend advies om zo'n mondmasker te dragen. Volgens de premier is het "juridisch lastig" om het mondmasker verplicht te stellen in openbare ruimtes zoals scholen, bibliotheken, winkels en musea. Het moet "zo snel mogelijk" wettelijk geregeld zijn.

Volgens Rutte zal er nu meer ingezet worden op handhaving van de regels. "Te veel mensen houden zich niet aan de maatregelen", meent de premier.