Moeder van Anuna De Wever: "Ze is zelf tégen klimaatspijbelen"

Moeder van Anuna De Wever: "Ze is zelf tégen klimaatspijbelen"

Met een eerste oproep in de kerstvakantie inspireerde Anuna De Wever (17) het hele land om op straat te komen voor het klimaat. Haar moeder, Katrien Van der Heyden, staat volledig achter haar, maar wijst op de risico's bij overmatig spijbelen.

Gezond verstand gebruiken

Zo heeft Anuna al een buis voor Nederlands door het wekelijkse spijbelen, maar daar maakt de 50-jarige sociologe die gespecialiseerd is in genderverschillen zich niet te veel zorgen over. “Anuna is heel intelligent en haalt doorgaans goede punten. Via SmartSchool volgen we haar resultaten op. Die buis maakt ze nog wel goed. Maar ik kan me voorstellen dat andere leerlingen wél een probleem krijgen als ze elke week zouden spijbelen. Ik zou hen dan ook aanraden om hun gezond verstand te gebruiken en bijvoorbeeld één keer per maand te spijbelen."

"Ik had trouwens gehoopt dat Anuna allang had kunnen stoppen met haar acties. Vergis je niet: ze is zélf tegen klimaatspijbelen, want het is niet oké dat jongeren op straat moeten komen omdat politici hun verantwoordelijkheid niet nemen. Maar als die politici niets doen, hebben jongeren geen andere optie om hun toekomst veilig te stellen dan op deze manier druk uit te oefenen. Ik begrijp niet dat Jinnih Beels nu zegt dat de jongeren hun punt hebben gemaakt en mogen stoppen…”, vertelt ze in Dag Allemaal.

Geen politieke ambities

Het enthousiasme van Anuna werkt alvast aanstekelijk. In die mate dat heel wat mensen haar later de politiek in zien gaan. Al verwacht Katrien niet dat dat zal gebeuren. “Ze heeft nooit politieke ambities gehad. Die traditie hebben wij ook niet. Binnen onze familie zijn er vooral burgeractivisten. Anuna voelt zich aangetrokken tot de diplomatie. Ze was bij de VN in New York erg onder de indruk van de Belgische diplomaten daar. Volgend jaar wil ze rechten of politieke wetenschappen studeren aan de unief”, klinkt het.