Moeder Tine Nys overleden aan hartaanval tijdens euthanasieproces

Moeder Tine Nys overleden aan hartaanval tijdens euthanasieproces

Het Gentse hof van assisen had in de nacht van 30 op 31 januari de drie artsen, die betrokken waren bij de euthanasie van Tine Nys in 2010 en beschuldigd werden van de vergiftiging, vrijgesproken. De moeder van Tine Nys kreeg op 31 januari een hartstilstand in het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas. De vrouw overleed in het ziekenhuis op 7 februari. Ze werd 68 jaar.

Verband met proces onduidelijk

De familie en haar advocaat geven geen commentaar op het overlijden. "Er waren al medische problemen kort voor het proces. Of er een oorzakelijk verband is met het proces, daar spreek ik me niet over uit, maar er is de voorbije weken heel hard ingebeukt op de familie. Alles is blijkbaar gepermitteerd op assisen", zei advocaat Van Cauter  er toen over.

De advocaat trad bij het begin van het proces op voor vader en moeder Nys, maar werd tijdens het proces ook advocaat van de zussen en broer van Tine Nys, nadat Fernand Keuleneer zich moest terugtrekken van de stafhouder, nadat bleek dat hij in de euthanasiecommissie zetelde als plaatsvervangend lid in 2010.

Insinuaties

De moeder moest wegens de medische problemen niet getuigen op het assisenproces. "Alle partijen waren daar toen inderdaad mee akkoord, maar het is duidelijk dat er een sfeer van verdachtmaking heerste. Er werd geïnsinueerd dat ze zich verschool achter een ziekte om niet op het proces aanwezig te moeten zijn", zei Van Cauter na de hartstilstand.

Het afscheid zal in besloten kring plaatsvinden.