Met de feestdagen voor de deur klimt R-waarde in vier provincies weer boven 1

Met de feestdagen voor de deur klimt R-waarde in vier provincies weer boven 1

De daling van de coronacijfers lijkt op een plateau te zijn beland. In sommige provincies stijgt het aantal vastgestelde coronabesmettingen zelfs opnieuw.

R-waarde lager in Brussel

Dat blijkt ook uit het reproductiegetal, de schatting van de besmettingsgraad van het nieuwe coronavirus. Dat lag tussen 3 en 9 december op 0,947. De grens van 1, waarbij wordt aangenomen dat de epidemie opnieuw in kracht toeneemt, lijkt daarmee helaas opnieuw in zicht.

In vier Belgische provincies is de r-waarde zelfs al opnieuw gestegen tot boven de 1. Het gaat om Vlaams-Brabant (1,063), West-Vlaanderen (1,046), Oost-Vlaanderen (1,017) en Antwerpen (1,015). De laagste r-waarde vinden we in Luik en Namen (0,889) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (0,895).

Ongebruikt budget

Het Agentschap Zorg en Gezondheid maakte gisteren ook bekend dat het contactonderzoek in Vlaanderen van mei tot november ongeveer 44 miljoen euro heeft gekost, ruim de helft minder dan de 101 miljoen die voorzien was voor deze periode.

Volgens Zorg en Gezondheid komt dat omdat er contractueel bepaald is dat het aantal contactonderzoekers afhankelijk is van de kracht van de epidemie. In maanden met weinig besmettingen is er dus enkel een basiscapaciteit, waardoor het kostenplaatje lager is. Intussen is het contract al zeker tot mei 2021 verlengd, omdat de nood aan contactonderzoek nog steeds hoog is.