Meer dan 40.000 Catalanen kleuren Brussel geel en rood

Om en bij de 45.000 Catalanen zijn naar Brussel afgezakt om aandacht te vragen voor de politieke crisis in hun regio. Voormalig Catalaans minister-president Carles Puigdemont en de betogers riepen Europa op om actie te ondernemen.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Gisteren heette onze hoofdstad voor een dag ‘Bruselas'. Het voormalige Brussel werd overspoeld door tienduizenden Catalanen die hun steun kwamen betuigen aan de voorvechters van een Catalaanse onafhankelijkheid. De politie telde zo'n 45.000 demonstranten, een pak meer dan de 20.000 waaraan de organisatie zich verwacht had.

De rood en gele massa, waaronder opvallend veel gezinnen met kinderen, verzamelde in het Jubelpark. Daar werden volop Catalaanse liederen gezongen en slogans gescandeerd. Iets voor de middag vertrokken de betogers voor een manifestatie door de Europese wijk.

"Europa mag geen schrik hebben"

Die eindigde aan het Jean Reyplein, waar Carles Puigdemont het woord nam. Zichtbaar tevreden bedankte de politicus de menigte in het Catalaans en zei ook «merci» aan de Brusselse ordediensten om alles in goede banen te leiden. De Catalaanse leider riep de EU op om moed te tonen. "Europa mag geen schrik hebben om de fundamentele democratische waarden te verdedigen", vindt hij. Ook de betogers richtten hun frustratie vooral op de "afwachtende" Europese houding. "De Catalanen zijn een onderdrukt volk binnen de EU, dat kán toch niet", klonk het.

"Kippenvel"

Opvallend waren de aanwezige delegaties van N-VA en Vlaams Belang, die onder de indruk waren van de massale opkomst. "Een kippenvelmoment", aldus Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.