Internationaal arrestatiebevel tegen Puigdemont ingetrokken

Carles Puigdemont
AFP / R. Moreno Garcia

Het Europees aanhoudingsbevel van Carles Puigdemont, de afgezette Catalaanse minister-president en vier van zijn ministers, is ingetrokken. Dat besliste het Spaanse Hooggerechtshof.

Spanje vervolgt Puigdemont en co voor ambtsmisdrijf en ongehoorzaamheid, rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van dertig jaar. Een Spaanse rechter had Europese aanhoudingsbevelen uitgevaardigd nadat de vijf in Madrid niet voor de rechter waren verschenen. Die zijn nu opnieuw ingetrokken omdat de vijf van plan lijken om na de regionale verkiezingen in Catalonië op 21 december terug naar huis te gaan.

Uitlevering

Dat betekent ook België niet moet beslissen over de uitlevering. De Brusselse raadkamer zou daarover op 14 december knopen doorhakken. Die belissing zou volgens Spanje later eventueel voor juridische problemen kunnen zorgen. Als ons land hen bijvoorbeeld voor bepaalde misdrijven wel aanhoudt en voor andere niet. Het risico bestaat dat de politici die nog in Spanje zijn en daar berecht worden, strengere straffen zouden krijgen dan de vijf die momenteel in België zijn. Daarom is het volgens het Hof beter om de klachten op één plaats te bekijken, namelijk Spanje.

“Ik denk dat de Spaanse rechter schrik had voor de argumenten van de verdediging, maar ook voor de beslissing van de Belgische rechter”, reageert Christophe Marchand, de advocaat van twee Catalaanse ministers.

Verkiezingen voorbereiden

Het Spaanse arrestatiebevel blijft wel behouden. Als de vijf Catalanen opnieuw in Spanje zijn, zullen ze dus naar alle waarschijnlijkheid wel opgepakt worden. In ons land kunnen ze zonder Europees aanhoudingsbevel gaan en staan waar ze willen. Van die gelegenheid maakt Puigdemont gretig gebruik. Hij is nu volop campagne aan het voeren voor de verkiezingen.