Krijg je van chocolade écht puistjes?

Krijg je van chocolade écht puistjes?

Dermatologen roepen het al jaren: vermijd chocolade voor een mooie huid. Vettig voedsel en chocolade zouden namelijk acne veroorzaken. Maar in hoeverre is dit waar? Zorgt een stukje chocolade nu écht voor een hoofd vol pukkels?

Talgklieren en ontstekingen

Laten we beginnen bij het begin: hoe ontstaan puisten eigenlijk? Je huid bevat talgklieren en wanneer die ontstoken zijn, ontstaan puistjes. Eens de talgklieren ontstoken zijn, vormen er zich bacteriën. Die vermenigvuldigen zich en zo vormt er zich een puist.

Je herkent puisten vast wel: een zwart of wit puntje gevuld met pus. Die komen overal voor: je gezicht, je armen en je rug. Meestal hebben pubers hier last van of zwangere vrouwen. Helaas kan het ook voorkomen bij volwassenen die hier nooit eerder mee te maken kregen.

Mag ik nu wel of geen chocolade eten?

Pure chocolade (in beperkte mate) wordt aanbevolen in combinatie met een gezond en evenwichtig dieet. De stoffen hierin werken als een beschermer tegen UV-schade. Verder bevat deze lekkernij ook het meeste cacao: goed voor je spijsvertering, je mood en zenuwstelstel.

Melkchocolade en witte chocolade horen hier helaas niet bij. Deze lekkernijen bevatten veel te veel suiker: de grote schuldige van je gezicht vol puistjes. Het antwoord op de vraag luidt als volgt: Wil je dus toch heel graag chocolade eten? Grijp dan vooral naar pure chocolade en eet het met mate.