Katten in New York lusten geen ratten meer

Katten in New York lusten geen ratten meer

Een groep onderzoekers van Fordham University bestudeerde drie maanden het gedrag van 37 ratten in de wijk Brooklyn.

Voor het onderzoek werden de gevangen knaagdieren voorzien van een chip met een radiofrequentie. Daarop werden ze weer uitgezet in hun kolonie op het terrein van een oud recyclingsbedrijf, aldus The New York Times.

Gedurende deze periode maakten de onderzoekers meer dan driehonderd filmpjes. Regelmatig was te zien hoe de ratten in contact kwamen met katten. In slechts twee gevallen vielen de katten de ratten ook daadwerkelijk aan en doodden een exemplaar.

Verschil met Nieuw-Zeeland

De wetenschappers vergeleken hun bevindingen met een gelijkaardig onderzoek in Nieuw-Zeeland. Daarin werd de stoelgang van 229 katten geanalyseerd waaruit bleek dat vrijwel alle katten ratten hadden gegeten; de dieren waren zelfs populairder als voedsel dan vogels.

De onderzoekers koesteren het sterke vermoeden dat het extreem grote formaat van de ratten in New York de oorzaak is van de terughoudendheid van de katten. De ratten in Nieuw-Zeeland wegen gemiddeld 150 gram per stuk terwijl de knagers in New York gemiddeld minstens twee keer zo groot en zo zwaar zijn.

Ratten zijn opvallend sluw

Uit het onderzoek bleek bovendien dat de ratten zich leren aan te passen aan dreigend gevaar. Op plekken waar de katten vaak passeerden, werden gedurende de studie steeds minder ratten gesignaleerd door bewegingssensoren.

De onderzoekers adviseren de inwoners van New York hun afval goed op te ruimen. Het wegnemen van het voedsel is de enige remedie om van de grote ratten af te komen, stellen zij.

Bron: Nu.nl