Vijf tips om stressvrij door het leven te gaan

Vijf tips om stressvrij door het leven te gaan
Foto Unsplash

Ellenlange to-do lists, uitpuilende agenda’s en altijd een opgejaagd gevoel hebben. Wil je een leven met minder stress? Kijk dan deze geheimen af van stressvrije mensen.

1. Ze nemen het leven niet te serieus

Mensen met weinig stress zijn een ster in relativeren. Ze zien hun problemen in perspectief en maken zich niet druk om kleine dingen. Zoals de trein die een paar minuten vertraging heeft, een lekke band of een vlek in hun lievelingsbroek. Vind je het moeilijk om het leven wat luchtiger te bekijken? Stel jezelf dan de volgende vragen: ‘Is het echt zo belangrijk als ik denk dat het is?’ en ‘Levert het me iets op als ik me hier druk over maak?’ Grote kans dat het antwoord altijd ‘nee’ is.

2. Ze doen de dingen iets trager

Mensen die zich niet snel gestrest voelen, hebben vaak één ding gemeen: ze doen alles in hun eigen tempo. Van lopen tot eten. Ze zien het nut niet in van zich haasten en durven te vertragen. Alles nét iets langzamer doen, heeft veel voordelen. Niet alleen voel je je minder druk, je geniet ook meer van alles wat je doet.

3. Ze hebben minder spullen

Minder spullen bezitten, geeft meer rust in je hoofd. Je hoeft namelijk minder op te ruimen en schoon te maken, waardoor je meer tijd hebt voor de dingen die je belangrijk vindt. Een snelle manier om te minimaliseren is door je af te vragen of je het in het afgelopen jaar bepaalde spullen wel eens hebt gebruikt. Zo niet, dan kun je het weggegeven of weggooien. De twijfelgevallen stop je in een doos waar je de datum op schrijft. Kijk hier na een paar maanden nog eens kritisch naar.

4. Ze doen af en toe gewoon niks

Veel mensen vinden het lastig om te niksen. Niet gek, want in deze tijd zijn we geneigd onze vrije op te vullen met onze telefoon. Hierdoor blijft er maar weinig tijd over om te dagdromen en te mijmeren. Tijd om te niksen is juist zo belangrijk. Het helpt je ontspannen, zorgt voor ‘aha’-momenten en maakt je creatiever. Gun jezelf iedere dag minimaal tien minuten even helemaal niks. Leg je telefoon weg en staar naar buiten.

5. Ze focussen zich op één ding

Ons brein kan zich maar op één ding tegelijk richten. Daarom geeft multitasken stress. Neem jezelf voor om voortaan met je volle concentratie één ding tegelijk te doen en daarna pas door te gaan naar het volgende. Niet alleen voel je je door te monotasken minder gestrest, je bent ook een stuk productiever en hebt meer aandacht voor je omgeving. Mooi meegenomen.