Juli 2019 was wereldwijd warmste maand ooit

Juli 2019 was wereldwijd warmste maand ooit

"Juli geldt over het algemeen als de warmste maand van het jaar ter wereld, maar volgens onze gegevens is juli 2019 ook nipt de warmste maand ooit gemeten», zegt Jean-Noël Thépaut, die aan het hoofd staat van Copernicus.

Klein verschil

Tot nu toe gold juli 2016, door de invloed van het natuurverschijnsel El Niño, als de warmste maand ooit. Maar volgens de gegevens van Copernicus lag de wereldwijde temperatuur de voorbije maand nog 0,04°C hoger.

Omdat het verschil zo klein is, kan niet worden uitgesloten dat andere internationale organisaties tot een andere conclusie komen. Alle organisaties hanteren namelijk een licht verschillende werkwijze voor het inzamelen van data. Het Amerikaanse agentschap NOAA heeft zijn analyse voor de maand juli nog niet bekendgemaakt.

Records zullen blijven komen

Copernicus combineert satellietdata met historische gegevens. Daaruit blijkt dat juli 2019 0,56°C warmer was dan het gemiddelde voor de periode 1981-2000. De temperatuur ligt zelfs 1,2 graden boven het pre-industriële niveau, dat door VN-klimaatdeskundigen als de referentie wordt beschouwd.

«Met de voortzetting van de uitstoot van broeikasgassen en de impact op de wereldwijde temperatuurstijging, zullen er records blijven komen», zegt Thépaut.

Meest gelezen
 1. candicethumb

  Candice en Marijn uit ‘Blind Getrouwd’ onthullen EINDELIJK waar ze gaan samenwonen

 2. boristhumb

  Boris Van Severen deelt gewaagde foto van zijn vrouw Frances Lefebure: «Doe hem weg!»

 3. kunzathumb

  ‘Temptation’-Kunza heeft de liefde gevonden en het is geen onbekende: «Zo lang gewacht» (foto)

 4. BN_BRIEF-GEZONDHEID-FEDREG-AGENDA-CO_115904621_114604526

  Kernkabinet overlegt vandaag over coronasituatie

 5. fausto-garcia-menendez-hYKG311mff8-unsplash

  WOW. Ontdekking van honderd dino-eieren zorgt voor allereerste bewijs dat dino’s sociaal waren