Jeroen Olyslaegers wint Fintro Literatuurprijzen met 'Wil'

Jeroen Olyslaegers wint Fintro Literatuurprijzen met 'Wil'

Aan de prijs van de vakjury is 25.000 euro en een sculptuur van Nick Ervinck verbonden. Voor de prijs van de lezersjury ontvangt Olyslaegers 2.500 euro en een bijzondere vulpen. «Uiteindelijk koos de jury voor de literaire oerkreet die klonk uit de roman 'Wil', van Jeroen Olyslaegers», klonk het in het juryverslag van de vakjury, onder leiding van Kathleen Cools.

De jury koos 'Wil' uit meer dan 400 boeken. Op de shortlist van de Fintro Literatuurprijs stond naast het boek van Olyslaegers ook Martin Michael Driessen met 'Rivieren', Richard Hemker met 'Hoogmoed', Donald Niedekker met 'Oksana', en Lize Spit met 'Het smelt'. 'Wil' was naar verluidt met voorsprong de winnaar van de honderdkoppige lezersjury die de vijf genomineerde boeken las onder leiding van Raf Walschaerts.

"De lente van mijn leven is begonnen"

"Dit voelt aan als een grote 'love hugh', een grote liefdesverklaring", zei een dolgelukkige Olyslaegers na afloop. "Ik schrijf al meer dan twintig jaar en ik ben door de woestijn gegaan, maar nu voel ik echt de lente in mijn leven. Terwijl het eigenlijk nog maar net is begonnen. Mijn volgende boek wordt nog grootser!"

Dat boek gaat terug tot het Antwerpen van de zestiende eeuw. "Het gaat om ware feiten waarmee ik narratief goud in handen heb, het is nu aan mij om er een juweel van te maken."

'Wil' maakte deel uit van een cyclus van drie boeken, de eerste twee worden nu ook opnieuw uitgegeven. "Deze prijs zorgt voor een veel langer leven voor mijn boeken, van een steeds groter wordend lezerspubliek."