Ikigai is het nieuwe Hygge

Ikigai is het nieuwe Hygge

Hygge

De Deense Hygge-filosofie kent iedereen intussen wel. Vergelijkbaar met onze 'gezelligheid' is het een moment van welbehagen dat je deelt met vrienden of gewoon in je eentje ervaart. Kaarsen, kussens, dekentjes… Allemaal onmisbaar voor een 'hyggelige' avond.

Vind je doel

Bij Ikigai daarentegen ligt de nadruk op doelzoeken. Volgens Hector Garcia, coauteur van 'Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life', is het een kwestie van evenwicht vinden tussen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. In plaats van je leven aan te passen aan je carrière en uit te kijken naar je pensioen, zoek je je passie en blijf je actief.

Gezonde geest in gezond lichaam

De term is niet voor niets afgeleid van het eiland Ikigai – zogenaamd de thuisbasis van 's werelds grootste populatie eeuwelingen. De Romeinen zeiden het al: "Een gezonde geest in een gezond lichaam." Een voor jou betekenisvol leven leiden kan dus ook op lange termijn positieve gevolgen hebben.

Wat is jouw Ikigai?

Waarom sta je op in de ochtend? Wat wil je bereiken? Hoe wil je je steentje bijdragen aan de wereld? Hoe kan je op die manier geld in het laatje brengen? Beantwoord die vier vragen, leef ernaar en het geluk komt vanzelf.