Google Maps verraadt geheime militaire basis van Taiwan

Google Maps verraadt geheime militaire basis van Taiwan

Google Maps is erg handig om de wereld te verkennen van achter je computer, maar sommige plaatsen zijn niet voor het publiek bestemd. Zo kan iedereen ter wereld een kijkje nemen naar het National Security Bureau en het Military Intelligence Bureau van Taiwan. In 3D dan nog. Maar nog gevoeliger is de 3D-weergave van een geheime militaire basis in Taiwan. Daarop is duidelijk te zien welk afweergeschut gebruikt wordt en op welke locatie dat zich bevindt.

Verzuurde relatie met China

Het is niet onlogisch dat Taiwan verveeld zit met de zaak, en al zeker omdat hun relatie met China de laatste tijd verzuurd geraakt is. Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de communisten de macht overnamen in China en de nationalisten naar het naburige eiland Taiwan vluchtten. Taiwan beschouwt zichzelf als een onafhankelijke staat, maar China heeft de staat nooit erkend.

Onlangs verklaarde de Chinese president Xi Jinping nog dat hij wilde dat China en Taiwan opnieuw verenigd moeten worden. En indien daar geen akkoord over zou komen, het gebruik van geweld een optie is.

Geen zorgen maken

De Taiwanese Minister van Defensie Yen Teh-fa liet weten dat ze met Google aan het overleggen zijn om de bewuste locaties onzichtbaar te maken. Hij voegde eraan toe dat de bevolking zich geen zorgen hoeft te maken over de openbaring van de militaire locaties. “In tijden van vrede bevinden de verdedigingsinstallaties zich op een andere plaats dan in oorlogstijden”, vertelde hij in een interview met CNA.

Google Maps