Chinese president stuurt aan op hereniging Taiwan en China

Chinese president stuurt aan op hereniging Taiwan en China
Chinese president stuurt aan op hereniging Taiwan en China

De Chinese president Xi Jinping vindt dat China en Taiwan weer herenigd moeten worden. Volgens de president moet er over de kwestie “diepgaand democratisch overleg” worden gevoerd. Dat zei hij vandaag op een bijeenkomst in Peking. Tegelijk liet hij verstaan dat het gebruik van geweld een optie is tegen buitenlandse inmenging. “China moet en zal verenigd zijn, wat een onvermijdelijke vereiste is voor de historische verjonging van de Chinese natie in het nieuwe tijdperk”, aldus Xi.

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de communisten de macht overnamen in China en de nationalisten naar het naburige eiland Taiwan vluchtten. Er zijn twee aparte regeringen, maar China heeft Taiwan nooit erkend als onafhankelijke staat. Het beschouwt het eiland als één van zijn provincies. De jongste jaren zijn de relaties wel verbeterd.

“Het verschil in systemen is geen obstakel voor hereniging, noch een excuus voor de scheiding”, pleitte Xi vandaag. Hetzelfde systeem bestaat immers ook met Hongkong, klonk het.

Tegen diegenen die toch ijveren voor onafhankelijkheid, is het niet uitgesloten dat China geweld gebruikt, aldus Xi. Dat geweld lijkt vooral bedoeld tegen buitenlandse inmenging, want “Chinezen vallen geen Chinezen aan”.

Bron: Belga