Facebook past voorwaarden over privédata aan

Facebook past voorwaarden over privédata aan

De Europese Commissie en nationale privacywaakhonden verwelkomen de toezeggingen van het Amerikaanse techbedrijf. Brussel eiste vorig jaar na het privacyschandaal met Cambridge Analytica dat Facebook transparanter zou worden. EU-commissaris Vera Jourová (Consumentenrechten) dreigde met sancties. Zij is blij dat er nu "eindelijk" maatregelen worden genomen. Facebook zal de aanpassingen "uiterlijk eind juni" doorvoeren, aldus Jourová.

Gegevens gebruikt voor reclame

Facebook verzamelt gegevens van alle ruim twee miljard gebruikers. Adverteerders krijgen die data niet, maar ze kunnen Facebook wel gericht reclame laten plaatsen. Ze kunnen bijvoorbeeld advertenties laten zetten in de tijdlijn van pakweg vrouwen van 35 uit Antwerpen die de pagina's van speelgoedwinkels hebben geliket. Facebook zal duidelijk in zijn voorwaarden zetten dat gegevens van gebruikers worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Ook wordt duidelijker beschreven hoe een account kan worden beëindigd.

Jourová wijst op de miljarden die Facebook verdient met persoonlijke gegevens en hekelt het "juridische jargon" waar het bedrijf zich volgens haar tot nu toe achter verschuilde. "Nu zal voor gebruikers duidelijk zijn dat hun data door het sociale netwerk worden gebruikt om gerichte advertenties te verkopen."

Facebook moet voor Europa de wijzigingen rond hebben tegen eind juni. Zoniet kunnen de nationale autoriteiten stappen ondernemen, sancties incluis. Het bedrijf heeft in de EU-landen 380 miljoen gebruikers.

Meest gelezen
 1. Belgaimage-54533763

  Furieuze Cavani mept VAR-scherm omver na WK-uitschakeling (video)

 2. Belgaimage-54729713

  Pelé reageert op Instagram vanuit ziekenhuis: «Ik voel me sterk, met veel hoop»

 3. Belgaimage-2116487

  Vlaams onderwijs krijgt een modern jasje

 4. I Wanna Dance with Somebody

  Vier decemberfilms om naar uit te kijken

 5. Edition numérique des abonnés

  Studeer ik nog verder of niet?