Dokters halen baby uit zwangere vrouw en steken haar na operatie terug

Dokters halen baby uit zwangere vrouw en steken haar na operatie terug

De zwangere Bethan Simpson kreeg onlangs te horen dat haar baby lijdt aan spina bifida, een aandoening waarbij de bogen van de wervels niet goed gesloten zijn, maar open staan. Indien niet tijdig behandeld, kan open ruggetje leiden tot problemen met de motoriek of het gevoel, blaas-, nier- en darmproblemen en scheefgroei van de rug.

Vierde patiënte ooit in Engeland

Bethan kreeg drie opties van de dokters. De zwangerschap gewoon voortzetten, afbreken of kiezen voor een nieuwe methode waarbij de baby uitwendig geopereerd wordt, genaamd foetale chirurgie. Ze koos voor de laatste optie en de operatie werd op 8 januari in Londen uitgevoerd. Daarmee was ze slechts de vierde patiënte ooit in Engeland die dergelijke procedure onderging.

Succesvolle operatie

De operatie, die niet zonder risico is, verliep perfect en zowel Bethan als haar ongeboren dochtertje stellen het nu goed. “Het was een succes. Ik voel me nog wat zwakjes, maar zij stelt het goed, en dat is het belangrijkste voor ons. Ze namen haar uit mijn baarmoeder en brachten haar er nadien weer in, om er nu zo lang mogelijk in te blijven. Ik voel mijn baby dag in dag uit bewegen, net als voordien. Ze is extra uniek. Ze heeft mee geschiedenis geschreven en ze heeft bewezen dat ze dit leven meer dan wat verdient”, vertelt Bethan op Facebook.

Meestal abortus

Spina bifida komt voor bij 4,5 van de 10.000 geboorten per jaar. Jammer genoeg kiezen 80% van de ouders voor abortus als ze te horen krijgen dat hun kind aan de aandoening lijdt. “Het is geen doodstraf. Ze heeft hetzelfde potentieel als iedereen. Ja, er zijn risico's aan verbonden als het fout loopt, maar overweeg de procedure alstublieft. Het is beter te behandelen dan vroeger”, voegt ze nog toe.