Deze landen gaan op kop in de vaccinatierace

Deze landen gaan op kop in de vaccinatierace

Een groeiende bron aan frustratie in sommige landen is het verschil in vaccinatiegraad. Wat kunnen ze in Israël wel wat bij ons maar moeilijk lijkt te lukken? Het land kon al bijna 2 miljoen Israëli's inenten, terwijl wij nog op kruissnelheid moeten geraken. Hieronder een overzicht van de landen die het hardst gaan.

De bijna 2 miljoen verdeelde vaccins in Israël komen neer op 21,38 doses per 100 inwoners. De nummer 2, de Verenigde Arabische Emiraten, volgt ver daarachter. Het Arabische land gaf nu al 11,8 doses per 100 mensen. Bahrein maakt de top drie compleet, maar ook het Verenigd Koninkrijk is op stoom om de bevolking zo snel mogelijk in te enten. De Britten gaan nu ook extra hard, nu ook het Oxford/AstraZenecavaccin is goedgekeurd.

Deal met Pfizer

Israël begon op 19 december al met vaccineren en prikt sindsdien dag en nacht door, wat hen een capaciteit van zo'n 150.000 mensen per dag opleverde. De uitrol is bijzonder succesvol vanwege een zeer goed zorgsysteem. Maar wat ook meespeelt is dat Israël al in een vroeg stadium een extra grote hoeveelheid van het Pfizervaccin bedongen heeft. Sommige andere landen kunnen simpelweg niet sneller, omdat ze geen doses geleverd krijgen.