Deskundigen buigen zich over ‘killer robots'

Deskundigen buigen zich over ‘killer robots'

Wat tot voor kort nog als sciencefiction gold, is nu al harde realiteit. De vraag rijst echter of een machine autonoom mag beslissen over leven of dood. Volgens de voorzitter van het overleg in Genève, de Indiase ambassadeur Amandeep Gill, mag je de zaken niet dramatiseren. "Robotten zullen de wereld niet overnemen", klinkt het. Critici uiten vooral ethische bezwaren, aangezien computergestuurde wapens geen onderscheid kunnen maken tussen vriend en vijand.

Campagne tegen 'killer robots'

Pax Christi wil dan ook dat België voor een verbod ijvert. Ruim 25 landen zouden deze ‘campagne tegen killer robots' reeds onderschrijven. Duitsland en Frankrijk opteren voor een middenweg, een niet-bindende ‘codex' die voorziet dat alle wapens uiteindelijk door mensen gecontroleerd worden.

Het is nagenoeg zeker dat landen als de VS, Rusland en China reeds aan zulke systemen werken. Volgens Neil Davison van het Internationale Rode Kruis (ICRC) bestaan ze zelfs al. Deze landen weigeren dan ook dat de ontwikkeling van dergelijke wapens aan banden wordt gelegd.