Dé nieuwe groene trend: hydrocultuur

Dé nieuwe groene trend: hydrocultuur

Planten op hydrocultuur hebben geen nood aan aarde, maar worden in water gekweekt. Er zijn heel wat soorten hydrocultuur, maar de meeste daarvan zijn nogal ingewikkeld. Wil je zelf aan de slag, dan kies je best voor een doorzichtige glazen bloempot. Op die manier kan je het hele wortelsysteem van bewonderen. De techniek wordt vaak toegepast bij vetplanten. Die worden eerst uit de aarde gehaald om daarna enkele weken met de wortels in water geplaatst te worden tot ze nieuwe wortels krijgen.

Welke planten?

Niet alle planten zijn hiervoor geschikt. Om deze techniek toe te passen kun je best starten met een Philodendron, Geranium of Begonia. Overigens kan je ook kruiden gebruiken zoals oregano, basilicum en rozemarijn. Zoek altijd even op of jouw plant wel geschikt is voor hydrocultuur om fiasco's te vermijden.

Werking

Kies dus een plant die kan wortelen in water. Eens je die gekozen hebt, kan je op zoek gaan naar de geschikte vaas. Eentje met een smalle hals werkt het beste: de plant kan zo makkelijk rechtop blijven. Verder moet je het water regelmatig verversen en nu en dan wat plantenvoeding toevoegen.

Dat laatste lijkt logisch, maar je houdt er best voldoende rekening mee. Het stilstaande water in je vaas zal op een bepaald ogenblik geen zuurstof meer bevatten. Bovendien bevat kraantjeswater geen - of alleszins onvoldoende - essentiële voedingsstoffen. Goed onderhouden is de boodschap.