Daarom heb je geen eetlust bij liefdesverdriet

Iedereen heeft het wel eens liefdesverdriet gekend. Heel wat mensen hebben dan geen honger meer en sommigen vallen zelfs af. Het Nederlandse Munchies ging te rade bij een neuroloog om de oorzaak hiervan te achterhalen.
door
yannick.lequime
Leestijd 2 min.

"Liefdesverdriet gaat gepaard met flink wat stress", zegt Gert ter Horst, professor in de neurobiologie. "Dus alle gevolgen die met langdurige stress te maken hebben, kan je ook terugzien bij liefdesverdriet. Zoals bijvoorbeeld een hogere hartslag en verhoogde cortisol- en adrenalinespiegels."

Volgens ter Horst gaat je lichaam in een soort van vechtmodus. De samentrekkingen in je maag en darmen gaan dan afnemen, waardoor je minder snel eten kan verteren en je hongergevoel dus afgeremd wordt. Zelfs al heb je dan een rammelende buik, eten blijft moeilijk.

Mentale rol

Het afremmen van je hongergevoel heeft zowel een fysieke als een mentale oorzaak. Zo legt ter Horst uit dat de hersengebieden die je emoties regelen je ook aanzetten om te eten en smaakverwerking beheren. "Als je lievelingskostje opeens totaal niet meer smaakt nadat je geliefde met zijn of haar volle gewicht op je hart is gaan trappelen, kan dat heel goed hierdoor komen", zegt hij.

Meer calorieën

Als je dan toch wil eten, kies je onmiddellijk voor een ijs of iets vettig. Dat blijkt een normale reactie te zijn. "Omdat je zoveel stress ervaart, heb je ook meer energie nodig. Je kiest dan minder vaak voor gezond voedsel en sneller voor junkfood omdat die meer calorieën bevatten”, klinkt het.