Om deze reden gaan mensen vreemd

Maak jezelf geen blaasjes wijs: de mens gaat al eeuwenlang vreemd en dat zal nog niet meteen veranderen. Ruim 25% van de mannen en 15% van de vrouwen zou wel eens een slippertje begaan, en als we de nieuwe plaat van Beyoncé mogen geloven heeft zelfs Jay Z buiten de lijntjes gekleurd. De verklaringen waarom lopen nogal uiteen: volgens sommigen komt het door een hoog libido, ontevredenheid met de relatie, of gewoon verveling. Maar volgens onderzoekers van The School of Life draait het allemaal rond het conflict tussen nabijheid en afstandelijkheid. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

In een handig YouTube filmpje leggen de wetenschappers uit dat er in elke relatie een mix is tussen nabijheid en afstandelijkheid. Iedereen heeft affectie en aandacht nodig om zich geliefd te voelen, maar tegelijkertijd hebben we soms nood aan afstand en vrijheid. Als een partner zich te afhankelijk gedraagt, kan de andere de neiging krijgen om te bewijzen dat hij geen eigendom is van zijn wederhelft.

Te veel afstand wordt op zijn beurt ervaren als een constante afwijzing. Mensen rijden dan een scheve schaats, niet omdat ze dan niet meer van hun partner houden, maar juist omdat ze die persoon heel graag zien. De kloof tussen de twee voelt ondraaglijk en vernederend.

Volgens de makers hebben twee mensen aan het begin van een ontluikende romance bijna nooit dezelfde behoefte aan nabijheid en afstandelijkheid. Daardoor wordt een iemand regelmatig bestemeld als te 'plakkerig' en de ander als 'te koeltjes'. Jezelf van liefdesverdriet besparen, doe je het best aan de hand van een goede, duidelijke en open communicatie.

Foto YouTube