Coronabesmettingen stijgen met 14%, maar positiviteitsratio daalt

Coronabesmettingen stijgen met 14%, maar positiviteitsratio daalt

Een verklaring voor de toename is dat er nu meer getest wordt: gemiddeld 35.300 testen per dag, of 39% meer dan in de voorgaande week. De positiviteitsratio – het aandeel van de uitgevoerde coronatests dat een positief resultaat oplevert – is dan ook gedaald naar 5,7%. Reizigers naar rode zones in het buitenland moeten nu sowieso twee tests ondergaan als ze terugkeren naar België. Voorheen hing het af van wat ze op reis hadden gedaan.

De trend van de nieuwe ziekenhuisopnames is wel nog steeds dalend. Dagelijks werden in de periode van 4 tot en met 10 januari gemiddeld nog 128 patiënten opgenomen, een daling met 12% tegenover de zeven dagen daarvoor. Er liggen 1.955 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 370 patiënten intensieve verzorging nodig hebben.

De teller van het aantal coronadoden staat nu op 20.078, veertig meer dan zondagochtend. Het gemiddelde aantal nieuwe overlijdens per dag neemt verder af: in de periode van 1 tot en met 7 januari stierven in België dagelijks gemiddeld 53 mensen door het virus, 23,5% minder dan in de laatste week van 2020.