Charles Michel heeft al een grappige Europese bijnaam: 'Monsieur Patate'

Charles Michel heeft al een grappige Europese bijnaam: 'Monsieur Patate'

Veel Europeanen zullen misschien nog nooit gehoord hebben van Charles Michel, maar in de wandelgangen van de Europese instellingen is onze ontslagnemende premier al een bekende naam. Ook zijn uiterlijk gaat over de tongen. Zo zouden de Europese ambtenaren al een bijnaam hebben voor de toekomstige voorzitter van de Europese Raad. Milan Schreuer, journalist van The New York Times, meldt dat ze hem 'Monsieur Patate' noemen, naar Mister Potato Head, het speelgoedfiguurtje uit de Pixar-reeks 'Toy Story'. En inderdaad, zijn kaal hoofd en grote neus hebben wel wat weg van het personage.

EU officials referred to Belgian PM Charles Michel, who is being considered for President of the European Council, as "Monsieur Patate" in the corridors of the EU summit in Brussels. pic.twitter.com/TUNIixdGdO

— Milan Schreuer (@MilanSchreuer) 2 juli 2019

Voor 2,5 + 2,5 jaar

Dat Michel verkozen werd tot voorzitter van de Raad van Europa, of Europees president, is verrassend. De functie leek lang voorbestemd voor één van de Spitzenkandidaten van de grote Europese fracties, maar na lang onderhandelen bleek hij toch het ideale compromisfiguur. De Franstalige liberaal begint op 1 december aan zijn taak als opvolger van Donald Tusk. Zijn termijn loopt 2,5 jaar en kan één keer verlengd worden.