Capsule wardrobe: minder kleding, meer rust

Capsule wardrobe: minder kleding, meer rust

Wat is een capsule wardrobe...?

Een capsule wardrobe is een kledingkast die zich beperkt tot 37 stuks. Voor je nu helemaal in paniek schiet, horen daar wel wat kanttekeningen bij. Ten eerste tellen je ondergoed, accessoires, sportkleding en pyjama's niet mee. Ten tweede gaat het over een seizoenskast. Dat betekent dat je in de winter je zomerkleedjes mag opbergen en die dus niet meetellen voor je 37 stuks. Ten derde moet je je niet per se strikt aan dat getal houden, zolang je maar onder de vijftig blijft. Oeffff.

... en waarom zou je er een willen?

Er zijn een aantal redenen om voor een capsule wardrobe te gaan. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de gemiddelde vrouw 80% van de tijd 20% van haar kledingkast gebruikt. Uiteraard heb je wat gelegenheidskledij nodig, maar als je heel eerlijk bent met jezelf zie je al snel in dat je het grootste deel van je kleding nooit aantrekt.

Bovendien werkt de capsule wardrobe besparend - op veel vlakken. Je staat 's ochtends geen uren meer voor je kledingkast om dan uiteindelijk toch weer hetzelfde aan te doen. Je geeft geen fortuin meer uit aan tien impulsaankopen die je na een keer dragen beu bent. En je kledingkast neemt niet langer de helft van je slaapkamer in, waardoor je meer plaats hebt voor andere dingen (kies zelf maar voor wat).

Hoe begin je eraan?

Bedenk om te beginnen is waarom je kleding winkelt. Is het vaak niet gewoon een kwestie van gewoonte, van therapie, van emotieshoppen...? Daardoor koop je veel en vaak minder kwalitatieve stuks. Dat lijkt goedkoop, maar uiteindelijk doe je in totaal veel geld op. Investeer liever in enkele duurzame, kwalitatieve stuks waar je niet op uitgekeken raakt.

Opruimsessie

Nu is het tijd voor de grote opruimsessie. Leg al je kleding, schoenen, accessoires... ALLES op een grote hoop. Bekijk ze een voor een en wees kritisch. Wat doe je vaak aan? Waar zitten vlekken op? In welk kledingstuk voel je je goed of juist slecht? Na afloop hou je idealiter een selectie over waar je tevreden over bent. Natuurlijk zullen er wat stuks ontbreken, dus maak een lijstje.

Shoppen maar!

Wacht nog heel even. Gun jezelf de tijd om echt te ondervinden wat je nog mist. Houd daarbij ook je levens- en dus kledingstijl in gedachten. Als je altijd van thuis uit werkt, heb je heus geen tien blazers nodig. Als je iets nieuws koopt, stel jezelf dan de vraag of je het dertig keer zou aantrekken. Nee? Laat het dan hangen. Probeer te vermijden om tien goedkope hemdjes te kopen, maar investeer in plaats daarvan in een mooi, iets duurder stuk. Uiteindelijk zal je niet meer geld kwijt zijn.

Niet hervallen

Er zijn een aantal trucjes om te voorkomen dat je opnieuw een reusachtige kledingcollectie verzamelt. Als je een voor jou correct aantal stuks in je kast hebt hangen, pas dan eventueel de '1 in, 1 out'-methode toe. Iets nieuws gekocht? Dan moet er iets anders weg. Zoals gezegd gaat het steeds om een seizoensgarderobe. Dus als je je kleding wegbergt of tevoorschijn haalt, kijk er dan nog eens kritisch naar en doe eventueel wat dingen weg. Zo heb je steeds een kledingkast waar je blij van wordt.