De app ‘Good On You’ helpt je bij het maken van ethische kledingkeuzes

Foto Pexels

Ethisch shoppen: het is voor veel consumenten een kwestie van wel willen maar (niet goed) kunnen. Gelukkig is er nu de app ‘Good On You’, die fashionista’s de weg wijst naar ethische shoppingspots.

Dat veel modemerken lak hebben aan de arbeidsomstandigheden van hun personeel in de derdewereldlanden is nu al meermaals bewezen. De toenemende concurrentie van online handel en de populariteit van prijsvechters als Primark zorgen ervoor dat de kledinghandel onder druk staat. En ethiek is in tijden van crisis vaak niet het eerste puntje op die to-dolijst.

Milieu-impact

Volgens ‘Good On You’ hebben de consumenten de sleutel tot verandering zelf in handen. “De keuzes die we maken in winkels hebben een grote impact op het milieu, de planeet en de arbeidsvoorwaarden van werknemers”, klinkt het op de website van de app. Good On You wil het de consumenten gemakkelijker maken.

Het team achter de app leeft in de overtuiging dat consumenten druk kunnen uitoefenen op bedrijven om duurzamere producten te maken. Via het platform kom je te weten hoe goed een bepaald modemerk scoort op het vlak van ethiek en duurzaamheid. En wie geen flauw idee heeft welke merken duurzaam zijn, krijgt er nog een lijstje met ethische labels bovenop.

Rating

Voor de rating op Good On You baseren de ontwikkelaars zich op de informatie die voor iedereen toegankelijk is. Denk aan rapporten van NGO’s of onafhankelijke certificaten die ze uitgereikt krijgen. De voornaamste criteria zijn mensen, het milieu en de dieren. De mogelijke categorieën, zijn ‘Great’, ‘Good’, ‘It’s a Start’, ‘Not Good Enough’ tot ‘We avoid’.

Naast ‘Good On You’ bestaat er ‘Fair Fashion’, een andere app die ontwikkeld werd door de Clean Clothes Campagin. Die app richt zich specifiek op de loonvoorwaarden van arbeiders.