Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan zetten stap opzij als vooraanstaande royals

Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan zetten stap opzij als vooraanstaande royals

Prins Harry en Meghan Markle nemen meer afstand van het Britse koningshuis en willen in de toekomst zelf hun inkomen verdienen. Dat heeft het koppel laten weten in een boodschap op Instagram. "Na vele maanden van diep nadenken en discussies hebben we besloten dit jaar een nieuwe weg in te slaan binnen het instituut van het koningshuis", klinkt het. "We zijn daarom van plan om een stap terug te nemen als 'senior' leden van de koninklijke familie, en een baan te zoeken om financieel onafhankelijk te worden. Intussen zullen we wel Hare Majesteit De Koningin blijven steunen."

Pendelen tussen VS en UK

Harry en Meghan leggen verder uit welke praktische impact dat zal hebben op hun leven. "Dankzij jullie ondersteuning, vooral de afgelopen jaren, voelen we ons klaar om deze stap te zetten. We willen onze tijd verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, maar ook dienstbaar blijven aan de koningin, het Britse Gemenebest en onze goede doelen", melden de zoon van de overleden prinses Diana en zijn Amerikaanse vrouw. "Door onze tijd te verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika kunnen we onze zoon Archie de waardering voor de koninklijke tradities bijbrengen, maar ons gezin ook de ruimte te bieden om te focussen op dit nieuwe hoofdstuk, de lancering van onze nieuwe liefdadigheidsinstelling inbegrepen."

Het koninklijk paar is al langer ontevreden over hoe ze in Groot-Brittannië behandelden worden. Vooral de manier waarop de roddelpers omgaat met het privéleven van Meghan Markle zorgt voor veel frustratie. Zo schreef Harry begin oktober nog een open brief waarin hij de praktijken van The Sun en The Daily Mirror aanklaagde. Hij vond het niet kunnen dat de tabloids een privé-brief van Markle gepubliceerd hadden. De prins diende ook een klacht in tegen de bladen.

"Teleurgesteld"

Een reactie van Buckingham Palace kon uiteraard niet uitblijven. Uit een interview met ITV blijkt dat ze niet op de hoogte waren van de beslissing van Harry en Meghan. "De gesprekken met de Hertog en de Hertogin van Sussex zijn in een vroeg stadium. We begrijpen hun wens om een ??andere aanpak te kiezen, maar dit zijn ingewikkelde kwesties die tijd kosten om door te werken." BBC-correspondent Jonny Dymond doet een boekje open op Twitter: "BBC heeft begrepen dat er geen andere leden van de koninklijke familie werden geraadpleegd voordat Harry en Meghan vanavond hun persoonlijke verklaring hebben gedaan, het paleis zou "teleurgesteld" zijn." In een tweede tweet volgde nog wat meer uitleg: "Een paleisbron zegt tegen de BBC dat de voorname leden van de koninklijke familie zich "gekwetst" voelen door de aankondiging dat Harry en Meghan zich zullen terugtrekken uit hun huidige koninklijke rol. De bron bevestigt eveneens dat de leden van de koninklijke familie niet werden geraadpleegd."

https://twitter.com/JonnyDymond/status/1215004349346308096?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1215004349346308096&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.hln.be%2Fshowbizz%2Froyalty%2Fbritse-queen-niet-op-de-hoogte-van-stap-terug-prins-harry-en-meghan-markle-paleis-is-gekwetst-en-teleurgesteld~a7ab9a50%2F

https://twitter.com/JonnyDymond/status/1215013510066905091?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1215013510066905091&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.hln.be%2Fshowbizz%2Froyalty%2Fbritse-queen-niet-op-de-hoogte-van-stap-terug-prins-harry-en-meghan-markle-paleis-is-gekwetst-en-teleurgesteld~a7ab9a50%2F

#Megcit

Ook de Britse krantenkoppen van donderdag liegen er niet om: de Britten zijn woedend, enkele uitzonderingen daargelaten. The Sun, de tabloid die eerder al werd aangeklaagd door het koppel, kopt met 'Megcit', naar analogie met de veelbesproken brexit: "Ze hebben het protocol verbroken door uit hun rollen te stappen zonder andere royals daarover te raadplegen. Prins Charles en prins William zijn buiten hun zinnen van woede, dit is een oorlogsverklaring tegenover de hele familie." De commentaren van andere media, zoals The Daily Mirror en The Daily Telegraph, liggen in dezelfde lijn.

Maar er zijn ook enkele minder negatieve verhalen te lezen. Metro UK vreest bijvoorbeeld voor de mentale gezondheid van het echtpaar en gaat dieper in op de vermeende vete tussen William en Harry. De voorpagina van The Guardian onderscheidt zich van de andere media doordat zij het zowat als enige opnemen voor Harry en Meghan. Ze uiten hun bewondering voor de beslissing van het koppel "na een periode vol publieke vijandigheid tegenover de media over vermeende indringing en pesterijen".